Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
DŽINO NERMIN - Upućujem Inicijativu da se u ulici Kovači iscrtaju pješački prelazi kako bi se obezbjedilo nesmetano kretanje pješaka i prelazak izuzetno frekventne saobračajnice

Upućujem Inicijativu da se u ulici Kovači iscrtaju pješački prelazi kako bi se obezbjedilo nesmetano kretanje pješaka i prelazak izuzetno frekventne saobračajnice.

Na prostoru ulice Kovači potrebno je iscrtati više pješačkih prelaza, takozvanih zebri, kako bi se omogućilo da pješaci, djeca, osobe sa invaliditetom i mnogobrojni turisti sto sigurnije prelaze sa jedne strane na drugu. Iz razloga nemogućnosti postavljanja ležečih policajaca ulicom Kovači vozi se veoma brzo uzmajući u obzir da je kompletno područje popločano kockom koja je usljed padavina veoma skliska a saobraćaj se odvija iz više smjerova. Smatram da bi pješački prelazi u velikoj mjeri olakšali kretanje pješaka.

 

Odgovor:

Vezano za Vašu inicijativu da se u ulici Kovači iscrtaju pješački prelazi, s ciljem neometanog odvijanja pješačkog saobraćaja na navedenom lokalitetu, ovim putem Vas obavještavamo da plato Kovači predstavlja specifičan prostor sa građevinsko-saobraćajnog aspekta u smislu kanalisanja neprekinutih saobraćajnih tokova. Naime, ulica, lokalna cesta Kovači se naslanja na ulicu Kasima efendije Dobrače (postoji sicrtan pješački prelaz) te je saobraćajnica na kopjoj se odvija dvosmjerni saobraćaj i predstavlja glavni/prioritetni smjer ( GSS – prioritetni saobraćajni smjer na raskrsnicama) na koji e priključuju sporedni/podređeni saobraćajni smjerovi i to iz ulica: Abdesthana, Halilbašića, Jekovac, Očaktanum, Džinina i Širokac, dok nastavak ulice Kovači u smuslu glavnog saobraćajnog smjera predstavlja ulica/lokalna cesta Ploča. U građevinsko saobraćajnom smislu, naročit problem predstvalja čvorno mjesto ulica Ploča, Kovači, Širokac i Jekovac na kojm se sučeljava četiri saobraćjna pravca sa dvosmjernim režimom odvijanja saobraćaja, te kao takav u porečnom profilu navedene raskrsnice geometrijski, saobraćajno i nivelaciono nije uređen. Temeljem naprijed navedenog, kompletan plato Kovača u smislu geometrijskih elemenata raskrsnica u nivou zahtjeva posebnu analizu u svrhu kanalisanja saobraćaja, odnosno izeradu Projekta/Elaborata pješačkog i motornog saobraćaja na platou ulice Kovači, a koji bi podrazumjevao izradu razdjelnih ostrva (trouglasta ostrva, ostrva za pješake).

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630