Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
UZUNOVIĆ ŠEJLA - Podnosim incijativu za postavljanje prepreke preko ceste kako bi se na tom mjestu natjerali vozači da smanje brzinu. Radi se o ulici Sedrenik

Podnosim incijativu za postavljanje prepreke preko ceste kako bi se na tom mjestu natjerali vozači da smanje brzinu. Radi se o ulici Sedrenik, a prijedlog stanara je da se znak postavi kod broja 41, te kod česme – broj 53, a na dionici od brojeva 41 do brojeva 49 da se postavi spomenuta prepreka. Inicijativu podnosim zbog pritužbe ljudi koji žive na tom području i svakodnevno svjedoče ogromnoj brzini kojom nesvjesni vozači voze tom dionicom, kao i čestim saobračajnim udesima.

 

ODGOVOR

Vezano za Vašu inicijativu za postavljanje prepreke preko ceste (objekata za smirivanje saobraćaja), s ciljem smanjenja brzine vožnje u ulici Sedrenik ovim putem Vas obavještavamo o sljedećem:

Stručna lica Službe za investicije i komunalne poslove sa sekretarom mjesne zajednice Sedrenik će izvršiti terenski obilazak ulice Sedrenik radi sagledavanja cjelokupne saobraćajne situacije i opravdanosti inicijative. Nadalje, ovim putem ističemo da se u ulici Sedrenik kod osnovne škole "Sedrenik" nalaze usporivaći saobraćaja (tzv. ležeći policajci) sa pratećom horizontalnom signalizacijom.

Nadalje, ova Služba je u više navrata isticala da se posebni objekti na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila, u skladu sa Pravilnikom o postavljanju posebnih objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila (''Službeni glasnik BiH'', broj 17/17), postavljaju ispred pješačkih prelaza, prelaza biciklističkih staza/traka preko ceste, u blizini vrtića, škola i drugih lokacija na kojima često borave djeca, te u blizini mjesta kolektivnog boravka starijih osoba i osoba sa pojedinim funkcionalnim smetnjama-bolestima (osobe u invalidskim kolicima, rulatorima), u blizini lokacija gdje veći broj nezaštićenih učesnika u prometu prelazi cestu (pješaci, biciklisti i sl.)

S obzirom da su sredstva namijenjena za horizontalnu i vertikalnu saobraćajnu signalizaciju u budžetu Općine Stari Grad Sarajevo za 2021.godinu ograničena, u prioritet će se uzeti lokacije u blizini odgojno-brazovnih ustanova na području naše općine za postavljanje posebnih objekata na cesti radi smanjenja brzine kretanja vozila, s ciljem povećanja sigurnosti i zaštite djece/učenika. Pored navedenog, napominjemo da je odredbama člana 43. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH (''Službeni glasnik BiH'', broj 6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10, 18/13 i 8/17, 89/17 i 9/18) propisano da je svaki vozač dužan da brzinu kretanja prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja, saobraćajnim znacima i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod navedenim uslovima može da predvidi.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630