Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
BEGIĆ ALIJA - Ugrožena sigurnost građana i sve učestalije nesreće

Ugrožena sigurnost građana i sve učestalije nesreće.

Ovim putem pokrećem inicijativu te molim kolege vijećnike da je podrže, zbog sigurnosti svih građana pješaka. Naime, iniciram da se zabrani vožnja električnih skutera i bicikala od Baščaršijskog trga pa do Tržnice. Ovo bi se regulisalo postavljanjem znakova zabrane.
 
 
 
ODGOVOR
 

Vezano za Vašu inicijativu za postavljanje znakova zabrane vožnje električnih skutera i bicikala u ulicama Fehadija i Sarači, s ciljem sigurnosti pješaka, ovim putem Vas obavještavamo da su navedene ulice definisane kao pješačke zone, te u skladu s tim Općina Stari Grad Sarajevo je donijela Pravilnik o uslovima i načinu izdavanja odobrenja za ulazak u pješačku zonu na užem području Općine Stari Grad Sarajevo (''Službene novine Kantona Sarajevo'', broj 25/16).

Naime, u skladu sa navedenim Pravilnikom definisane su lokacije na kojim je omogućen ulazak motornih vozila i pod kojim uslovima, te na istim je postavljena odgovarajuća vertikalna signalizacija, odnosno znakovi "Pješačka zona", a koji označavaju područje namijenjeno kretanju pješaka. Nadalje, temeljem Vaše inicijative stručna lica ove Službe će izvršiti terenski obilazak predmetnog lokaliteta i razmotriti da li postoji potreba i mogućnost za postavljanjem istih saobraćajnih znakova na još nekim lokacijama.

Također napominjemo da je članom 9. stav 40. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH (''Službeni glasnik BiH", broj 6/06, 75/06, 44/07, 84/07, 84/09, 48/10, 48/10, 18/13, 8/17 i 9/18) propisano da pješačka zona je uređena saobraćajna površina namijenjena za kretanje pješaka, u kojoj je dozvoljeno kretanje motornih vozila s posebnim odobrenjem.

Ovim putem ističemo, da na državnom i kantonalnom nivou još uvijek ne postoji zakonska regulativa koja definiše pojam "električniromobil (E-romobil)", te kretanje istim nije regulisano zakonom. Međutim, prema informacijama dostupnim u medijima iz mjeseca jula, u pripremi je izmjena i dopuna Zakona o uređenju saobraćaja na području Kantona Sarajevo, kojima bi se prvi put definisao način kretanja električnih romobila. Također, prema dostupnim informacijama, Vijeće za sigurnost saobraćaja Kantona Sarajevo u par navrata je upućivalo inicijativu Ministarstvu prometa i komunikacija BiH da se kretanje električnih romobila propiše Zakonom o osnovama bezbijednosti saobraćaja u BiH, te da dosada nisu dobili pozitivno mišljenje.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630