Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
SMAJOVIĆ ADNAN - Podnosim inicijativu da se pojača policijski nadzor na šetalištu Dariva kod dječijeg parka

Podnosim inicijativu da se pojača policijski nadzor na šetalištu Dariva kod dječijeg parka.

Razlog je sve veća neodgovornost vlasnika pasa koji šetaju svoje pse bez brnjice i koji također gotovo nikad ne pokupe izmet iza svojih ljubimaca, a zakonom su dužni to uraditi na javnoj površini, zelenilu i trotoaru.

Prema članu 327. Krivičnog zakona FBiH onaj ko pse, ili druge opasne životinje, izvodi na javna mjesta bez propisane brnjice ili druge odgovarajuće zaštite, i bez direktnog čuvanja, i time izazove opasnost po druge, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci. Ukoliko njegov pas nekoga povrijedi može biti kažnjen i sa kaznom zatvora do tri godine.

 

ODGOVOR:

Na sjednici Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, održanoj 23. decembra, 2018. godine, jednoglasno je usvojena odluka o držanju, registraciji pasa i mačaka i postupanju sa napuštenim i izgubljenim životinjama. Vlasnici pasa na području Starog Grada, dužni su poštovati odrednice općinske odluke o uslovima držanja, registracije pasa i mačaka i postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinjama na području općine Stari Grad Sarajevo, kojom su propisani načini i uslovi pod kojim je dozvoljeno izvođenje kućnih ljubimaca na dozvoljenim, javnim površinama.

U skladu sa odrednicama ove odluke,u naseljenim područjima općine Stari grad, vlasnik može psa voditi ulicom i drugim javnim površinama na kratkom povodcu koji odgovara veličini i isnazi psa tako da ne ugrožava ličnu sigurnost ljudi i amih životinja, uz obavezno posjedovanje zaštitne korpe. Bez zaštitne korpe na njušci mogu biti samo psi patuljastog rasta ili štenad do tri mjeseca starosti ( članovi 15. i 16. Odluke).

U skladu sa članom 33. ove Odluke, nadzor nad realizacijom odredbi iz odluke obavlja općinski komunalni inspektor i kantonalni veterinarski inspektor.

O Vašoj inicijativi ćemo upoznati organe nadležne za provođenje Odluke.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630