Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
DŽINO NERMIN - Da se uradi niša za hajfiše u ulici Sagrdžije kako bi se smanjio neugodan miris iz hajfiša i smanjila mogućnost nepropisnog odlaganja kesa pored hajfiša.

Da se uradi niša za hajfiše u ulici Sagrdžije kako bi se smanjio neugodan miris iz hajfiša i smanjila mogućnost nepropisnog odlaganja kesa pored hajfiša.

Radi se o veoma frekventnoj ulici i u neposrednoj blizini mjesta gdje su hajfiši postavljeni nalaze se objekti koji pripadaju kategoriji nacionalnih spomenika, te samim tim, te lokacije posjećuje veći broj turista i stranih delegacija.
 
 
ODGOVOR:
 

Vezano zaVašu inicijativu za uređenje niše u ulici Sagardžije (kontejnesko mjesto kod objekta poznatog kao kuća Alije Đerzeleza) ovim putem vas informišemo o sljedećem:

Odredbama člana 41. Zakona o uređenju saobraćaja na području „Kantona Sarajevo“, brojk 30/17) propisana je zabrana postavljanja kontejnera na kolovozu, obilježenim pješačkim prelazima, obilježenim javnim parking mjestimai trotoarima. S tim u vezi Služba za investicije i omunalne poslove u saradnji sa Službom za lokalni razvoj i poslove mjesnih

zajednica iznalazi najbolja riješenja za postepeno uklanajnje kontejnera sa saobraćajnica. Pored navedenog, predmetni kontejneri su pored graditeljskog kompleksa kuća Alije Đerzeleza koji je proglašen nacionalnim spomenikom i koji predstavlja reprezentativan primjer osmanske arhitektur u Sarajevu, te je iu navedenih razloga neophodno njihovo izmještanje sa ove lokacije. Nažalost, na predmetnom lokalitetunema adekvatan prostor na javnoj površini koji zadovoljava tražene uvjete za izgradnju niše.

Prema općinskom Elaboratu o lokacijama reciklažnih dvorišta, niša i zelenih otoka sa lociranjem u prostorno planskoj dokumentaciji koji je pripremio Zavod za planiranje KS u saradnji sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Općinom Stari Grad Sarajevo i KJKP RAD, a na koji je Vlada Kantona Sarajevo dala saglasnost, u ulici Sagrdžije je predviđen dvolinijski odvoz otpada.

Odredbama člana 29. I 35. Zakona o komunlnoj čistoći („Službene novine kanotna sarajevo“, broj 14/16, 43/16, 19/17, 20/18 i 22/19) definisano je da posude za otpatke nabavlja komunalno preduzeće, te da se otpad odvozi i deponuje na deponuju vozilima podešenim za tu svrhu.

S obzirom na navedeno, uvođenje dvolinijskog odvoza otpada ovisi od stvarnih mogućnosti za nabavku kanti, te prvenstveno od opremljenosti komunalnog preduzeća vozilima za odvoz otpada.

Naglašavamo da je Općina Stari Grad Sarajevo putrm Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, a u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša FBIH također nabavila značajan broj kanti za dvolinijski odvoz otpada koje su podjeljene u skladu sa preporukama datim od nadležnog komunalnog preduzeća.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630