Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
DŽINO NERMIN - Izrada pristupne staze turbetu Šejhova Kurija dio od ulice Alije Bejtića do staze koja je urađena za izvor Ebu Hajat.

Izrada pristupne staze turbetu Šejhova Kurija dio od ulice Alije Bejtića do staze koja je urađena za izvor Ebu Hajat.

Turbe Šejhova Kurija predstavlja objekat od velikog značaja za veliki broj vjernika, te predstavlja značajan historijski spomenik.
 
 
ODGOVOR:

Vezano za vašu inicijativu za izradu pristupne staze turbetu Šejhova korija- dio ulice Alije Bjetića do staze koja je uređena za Ebu Hayat, oabjštavamo vas o sljedećem:

Služba za invesicije i komunakne poslove, odnosno tadašnja Služba za investicije, plan i analizuje 2018. Godine impelementirala projekat revitalizacije puta od Kozije ćuprije prema Šejhovoj koriji i vrelu Ebu Hayat i tpm prilikom jeoštećena staza do turbeta gdje se nalaze mezarji dva šejha, sanirani rukohvat, uređena staza prema vrelu i sanirano samo vrelo. Staza koja vodi od ulice Alije Bjetića do turbeta prolazi većim dijelom kroz parcelu k.č. 23/1 KO Jarčedoli koja je u privatnom vlasništvu. Uposlenici Službe za investicije, plan i analizu su kontaktirali vlasnike koji nisu dali saglasnost za uređenje staze i iz tog razloga nije izvršena sanacija.

Starastaza- parcela k.č. 848 KO jarčedoli koja je vodila prema Šejhovoj koriji se nalazi na padini iznad tunela i napuštena je vjerovatno zbog opasnog nagiba prema saobraćajnici. Izlaskom stručnih lica iz Službe za investicije, plan i analizu konstatovano je da bi za vraćanje stare staze u funkciju bilo neophodno izraditi projektno tehničku dokumentaciju, koja bi morala obuhvatit čišćenje staze, stabilizaciju terena na pojediim dionicama, uređenje planuma i završni sloj, te zaštitne ograde duž cijele staze sa zaštitnim platnom iznad tunela.

Uzimajući u obzir potrebnih radova, te činjenicu da vlasnici ne zabranjuju prolazak prema turbetu, Služba je zauzela stav da projekat obnablja stare straze nije ekonomski opravdan.

Napominjemo, dase cijeli prostor nalazi u okviru Zaštićenog pejzaža „Bentbaša“ kojim upravlja JU za zaštićena područja Kantona Sarajevo
Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630