Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
ŠAHOVIĆ VEDAD - Podnosim inicijativu za dogradnju visokih ivičnjaka u ulici Hadžiristića do broja 2.

Podnosim inicijativu za dogradnju visokih ivičnjaka u ulici Hadžiristića do broja 2.

U navedenoj ulici prije nekoliko godina na desnoj strani, uz zgradu banke bila su označena parking mjesta koje je koristila firma JKP „Rad“. Parking mjesta su ukinuta zbog proširenja ulice da bi mogli saobraćati i autobusi. Urađen je trotoar radi lakšeg kretanja pješaka. U jednom dijelu urađena je zaštitna ograda, a u drugom visoki (žuti) ivičnjaci. Središnji dio u dužini 10 - ak metara nema ni ogradu i podignute ivičnjake te se tu često i dalje parkiraju auta što otežava nesmetano i sigurno kretanje pješaka i autobusa, a potpuno onemogućava kretanje roditeljima sa djecom u kolicima.

 

ODGOVOR:

Vezano za Vašu inicijativu za dogradnju ivičnjaka u ulici Hadžiristića do broja 2, obavještavamo Vas o sljedećem:

Gradska Uprava Grada Sarajev je tokom 2019. Godine putem izvođaća radova Dinalsa d.o.o. Sarajevo realizovala projekat koji je obuhvatao proširenje trotoara na dijelu ulice Zelenih bretki od JU Muzej sarajevo do ulice Aščiluk, te izgradnju trotoara za kretanje pješaka na desnoj strani u ulici Hadžiristića, i to na desnoj strani ulice, od ulice Obala Kulina bana do ulice zelenih beretki, gledano u pravcu stacionaže, s ciljem poboljšanja uslova za odvijanje pješačkog saobraćaja na predmetnom lokalitetu. Prilikom izgradnje trotoara u ulici Hadžiristića izvedeni su sljedeći radovi: rekonstrukcija pješačke staze, postavljanje izdignutih ivičnjaka u ukupnoj dužini od cca 25,00m, i postavljanje rukohvata u ukupnoj dužini od cca 20,00 m. Nadalje, svi predmetni radovi izvedeni su u skladu sa Elaboratom o poboljšanju uslova za kretanje pješaka na djelu ulice Zelenih beretki od Ju Muzej Sarajevo do hotela Evropa sa varijantnim rješenjima, izrađenim od strane Instituta za saobraćaj i komunikacije d.o.o. Sarajevo, a na koji je Ministarstvo saobraćaja kantona sarajevo izdalo posebnu saglasnost, uz propisani uslov:

S+da se u ulici Hadžiristića izvede rekonstrukcija prema Elaboratu osim u dijelu ulaza u banku na način da se u dužini od 13 m ( sa lijeve strane i desne strane cijelog ulaza u banku)postave spušteni ivičnjaci kako bi se ispred ulaza mogla kratkotrajno parkirati specijalna vozila za prenos novca. Za ovakvo zadržavanje predvidjeti postavljanje adekvatne signalizacije. Tehničko riješenje predloženo ovim elaboratom predviđeno je prevashodno iz sigurnosnih razloga same banke.

Također ovim putem napominjemo da su odredbama člana 73. I 74. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 48/10, 18/13, 8/17) propisani slučajevi u kojima je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje vozila. Između ostalog, članom 74. stav 5. navedenog Zakona, propisano je da vozač ne smije da parkira vozilo naročito na trotoaru, odnosno na pješačkoj stazi ako to nije izričito regulisano saobraćajnim znakom, a ako je parkiranje dozvoljeno, mora da se ostavi namjanje 1,6 m širine na površini za ketanje pješaka, s tim što ta površina ne može da bude uz ivicu kolovoza.

Odredbom člana 238. stav 1. tačka 14. navedenog Zakona omogućeno je policijskim službenicima izdavanje prekršajnih naloga na licu mjesta sankcionisanje nesvjesnih vozača koji zaustavljaju ili parkiraju vozila na zabranjenim javnoprometnim površinama propisanim članom 73. I 74. navedenog Zakona.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630