Na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović sutra počinje 4. Gastronomski festival u Sarajevu, pod motom „Hrana sa sevdahom“, koji će trajati od 20. do 23. aprila. Tokom četverodnevnog festivala bit će upriličene prodajne izložbe i degustacije domaće gastronomske ponude, organskih proizvoda i preparata od ljekovitog bilja i meda.
U programu će učestvovati sarajevski i bosanskohercegovački kulinarski “virtuozi”, odnosno neki od najpriznatijih sarajevskih i bh. kuhara. Osim toga, bit će organizovane različite izložbe kulinarskih specijaliteta nekih od najpoznatijih sarajevskih restorana. Festival je zamišljen kao jedinstveno scensko-poetsko-muzičko kazivanje i pjevanje o bosanskoj hrani, piću, sevdahu i ljubavi…
Poseban segment festivala čine dva interesantna programa pod nazivom „Bosanski lonac – šta sadrži I kako se spravlja tradicionalno bh jelo?“ i „Dan ćevapčića – priča o sarajevskom ćevapčiću“. Tokom festivala trajaće i prodajna izložba i besplatna degustacija domaće gastronomske ponude.
Ovogodišnji Gastro-eko festival će biti u znaku približavanja narodnih običaja i folklorne baštine srednje Bosne. U tome će pomoći KUD „Plamen“ Zenica i KUD „Džulistan“ Nemila sa spletom folklornih igara sa ovih područja…
Također, najavljeno je i predstavljanje dramske sekcije KUD „Plamen“ i Ansambla „Bosnia Folk“ sa kratkim skečevima o starim običajima i tradiciji srednje Bosne…
Tokom festivala izložit će se raritetni odjevni predmeti, prikazati proces tkanja, ćilimi, vezovi i hrana sa ovih područja (kukuruza, kolači itd ). U tome će se posebno istaći Udruženje žena „Vrandučka ašlama“ iz Vranduka.
Organizatori Festivala, posebnu zahvalnost za podršku, uputili su Općini Stari Grad.
Kompletan program Festivala pogledajte ovdje…