![]() |
![]() |
Poslastičar Damir Rožajac napravio je prvi šećerni Sebilj, tortu visoku 75 cm i tešku oko 30 kg, a njegov rad je na prestižnom takmičenju u Istanbulu nagrađen bronzanom medaljom. Iako je u kategoriji artističkog poslastičarstva (eksponati), mogao odabrati izradu bilo koje građevine, poput Ajfelovog tornja u Parizu ili Krivog tornja u Pisi, kako kaže, odabrao je baš Sebilj u želji da predstavi nešto naše, autentično.
“U Turskoj sam želio predstaviti Sebilj, pokazati svijetu da on postoji i da je autentičan. Pokušao sam pokazati kako i mi pratimo trendove, a u isto vrijeme njegujemo našu tradiciju,” priča Damir.
Priprema ove poslastice trajala je oko mjesec dana. Za izradu je Rožajac koristio masu sačinjenu od želatina u prahu, šećera u prahu i bonbon-sirupa. Bilo je potrebno napraviti i šablon od kartona, a potom je uslijedila izrada, rezanje, sušenje koje traje sedam do deset dana, te kasnije šmirglanje, farbanje, lijepljenje…Sama šećerna masa bila je teška oko 25 kg, a cijela torta do 30 kg.
Ipak, najveći uspjeh bio je ugraditi česme iz kojih teče voda.
“Masa od koje je napravljen Sebilj ne podnosi vlagu i to znaju svi koji se bave ovim poslom. Sudijama na takmičenju je bilo pravo iznenađenje kada su vidjeli da smo uspjeli ugraditi česme iz kojih teče voda sa Sebilja, jer je pravi podvig spojiti ovu masu sa vodom,” objašnjava Rožajac. To je i bio jedan od razloga za ovako dobar plasman na takmičenju i bronzanu medalju u pomenutoj kategoriji. Osim toga, Rožajac je u Istanbulu osvojio bronzanu medalju i u kategoriji dječijih torti gdje je napravio tortu sa likovima iz priče o Pinokiju. Također, za grupni rad je osvojio drugo mjesto i srebrni Grand Prix. Na Međunarodnom takmičenju u poslastičarstvu održanom u Istanbulu učestvovalo je oko 2.000 takmičara iz 35 zemalja.
Rožajcu ovo nije prvi put da osvaja nagrade. Na međunarodnom takmičenju u Umagu prije tri godine osvojio je dvije zlatne medalje, a na prošlogodišnjem međunarodnom takmičenju “Bosanski dukat” održanom u BIH, također je osvojio zlatnu medalju za izradu torte u obliku Zemaljskog muzeja.
Šećerni Sebilj je, kako saznajemo, uspješno transportovan u Sarajevo i izložen je u kafe-slastičarni “Palma” u Hrasnom gdje se može pogledati.