Aleja ambasadora: Nastavljena tradicija, ambasadorice Kavalec i Macdonald zasadile lipe


25. 6. 2020

Nakon duže pauze uzrokovane vremenskim uslovima, a potom i pandemijom korona virusa, prvi put od početka ove godine u Aleji ambasadora zasađene su nove lipe. Zasadile su ih uvažene ekselencije Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH i Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Misije UN-a u BiH, u društvu općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića.

Aleja ambasadora sa današnjom sadnjom ima čak 207 posađenih stabala, te ovu poznatu starogradsku šetnicu čini jedinstvenim mjestom u cijelom svijetu, što najveći broj ambasadora koji je učestvovao u ovom projektu i potvrđuje. Amerikanka Kathleen Kavalec na mjestu trenutne šefice Misije OSCE-a u BiH se nalazi od septembra prošle godine, te je s radošću prihvatila poziv da se pridruži četiri prethodna šefa OSCE-a u BiH, koji već imaju svoje stablo na ovom lokalitetu. „Velika mi je čast što sam dobila priliku posaditi stablo lipe u Aleji ambasadora. Ovdje se radi o jednoj divnoj tradiciji u Sarajevu, sa jedne strane velika simbolika zaštite okoliša, sa druge strane posvećenost međunarodne zajednice u izgradnji bolje i prosperitetnije BiH. Osjećam privilegiju što moje ime stoji uz imena brojnih kolega koji su ostavili svoj trag u BiH“, poručila je ambasadorica Kavalec, koja je inače u maju mjesecu uputila pismo podrške Općini Stari Grad i općinskom načelniku Hadžibajriću povodom situacije sa korona virusom i naporima ka ublažavanju krize.

Australka Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Misije UN-a u BiH je došla u našu zemlju prije samo dva mjeseca, te je šesti visoki zvaničnik UN-a u BiH, koji je zasadio lipu u Aleji ambasadora: „Upućujem veliku zahvalu Općini Stari Grad i općinskom načelniku Hadžibajriću. Mi iz Ujedinjenih nacija se nadamo da će ovo stablo predstavljati simbol rasta i podrške koju pružamo ovoj prelijepoj zemlji već decenijama, a tako ćemo i nastaviti. Želim istaći brojne teškoće sa kojima se suočavaju građani BiH usljed pandemije korona virusa, te se opet nadam da će drvo predstavljati i simbol oporavka, kojem ćemo težiti zajedno sa građanima ove zemlje. Imate toliku ljepotu i potencijal ovdje, a UN je tu da vas podrži ka putu oporavka i bolje budućnosti“, izjavila je rezidentna koordinatorica Macdonald.

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić se zahvalio eskelencijama na učešću u ovom projektu koji je započet još davne 2002. godine.“Drago mi je što smo nastavili ovu lijepu tradiciju i pozvali ambasadorice da budu prve koje su ove godine posadile lipe u Aleji ambasadora. Jučer sam imao sastanak sa šefom delegacije Evropske unije u BiH ambasadorom Sattlerom koji je također pozvan da zasadi lipu, ali zasad nismo mogli uskladiti termine. Planiramo uskoro nastaviti sa ovim projektom i ugostiti nove ambasadore koji će na ovaj način ostaviti svoj trag u ovoj prelijepoj aleji,“ kazao je načelenik Hadžibajrić.

Nakon sadnje ambasadoricama je uručio posebne certifikate, te tradicionalni suvenir Općine Stari Grad, „Sarajevsku kocku“

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630