Općina Fatih – Duša Istanbula i cijele Turske


09. 3. 2020

Grad Sarajevo i njegovo srce Stari Grad osnovani su dolaskom Osmanlija na ovo područje, polovinom 15. stoljeća. Poznajući čuvenu otvorenost i gostoprimljivost Općine Stari Grad, njenih građana, privrednika i načelnika, sasvim je prirodno bilo povezivanje dvije najstarije, najčuvenije i najljepše općine Bosne i Hercegovine i Turske.

Još davne 1990. godine Stari Grad i Fatih su se povezali prijateljskim odnosima o čemu svjedoči plaketa koju je tadašnji načelnik Fatiha Yusuf Günaydın uručio Selimu Hadžibajriću, u to vrijeme načelniku Općine Stari Grad. Razvijanje posebnih odnosa je zaustavljeno agresijom na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, a posebno na Stari Grad, koji je pretrpio velike ljudske i materijalne gubitke.

Agresija je značila i gubitak vrijedne dokumentacije koja je dokazivala prijateljstvo Fatiha i Starog Grada. U godinama koje su uslijedile, Općina Stari Grad se okrenula ponovnoj izgradnji i razvoju, a Općina Fatih razvoju i boljitku svojih građana, što je značilo potpuno gubljenje svih veza. Sve se mijenja 2008. godine kada na čelo Općine Stari Grad dolazi Ibrahim Hadžibajrić. Pored konstantnog ulaganja u infrastrukturu Starog Grada, načelnik Hadžibajrić i njegova administracija se vraćaju onome po čemu je Stari Grad čuven, a to je otvorenost i toplina prema svijetu, i istoku i zapadu. Ostvareni su novi pobratimski i prijateljski odnosi sa općinama i gradovima iz Turske, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Rusije, Sjevernog Kipra, Srbije i Irana. Međutim, nisu zaboravljeni stari prijatelji iz centralne istanbulske Općine Fatih. U ljeto 2015. godine, 25 godina nakon potpisivanja prvog sporazuma, delegacija Općine Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Haždibajrićem, posjetila je Općinu Fatih gdje ih je primio načelnik Mustafa Demir. Autoritet i povjerenje koje ima Demir kod građana Fatiha pokazuje činjenica da je na toj uvaženoj funkciji bio punih 14 godina, od 2004. do 2018. godine.

Dva zvaničnika su tada čvrsto odlučila ponovno uspostaviti pobratimske  veze između Fatiha i Starog Grada. Sljedeće 2016. godine, i to na najsvječanije dane Općine Stari Grad u maju mjesecu, načelnici Hadžibajrić i Demir su potpisali Sporazum o bratimljenju i saradnji. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić je tom prilikom uporedio ove dvije općine rekavši da ih povezuje to što su najstarije općine u svojim gradovima, ali i što je većina kulturno-historijskih spomenika Sarajeva i Istanbula smještena upravo u ovim općinama. Govoreći o Općini Fatih, načelnik Mustafa Demir je tada kazao da je to prostor na kojem se već 6.000 godina živi u miru i bratstvu, te da je to mjesto na kojem u istoj ulici možete pronaći i džamiju i crkvu i sinagogu, što dokazuje život u bratstvu i slozi.

Vrhunski multifunkcionalni sportski teren „Bijela bašča“ na Mihrivodama

Za konkretan rezultat obnovljenje saradnje Starog Grada i Fatiha nije se čekalo dugo. Tadašnji općinski Sektor za lokalni razvoj predstavio je Općini Fatih problem nedovoljnog broja sportskih terena na području Starog Grada, što umanjuje mogućnost za bavljenje sportom djece i omladine. Partneri iz Općine Fatih i načelnik Demir su odlučili pružiti veliku finansijsku podršku realizaciji ovog projekta, te je u ljeto 2018. godine svečano otvoren vrhunski multifunkcionalni sportski teren „Bijela bašča“ na Mihrivodama.

Teren je dimenzija 30x16,30 metara, opremljen koševima, golovima, montažnim tribinama, te ograđen ogradom sa duplom mrežom, s ciljem zaštite od devastacije bilo koje vrste. Kompletan teren je osvijetljen, a asfaltiran je i pristupni put. Ovaj projekat je koštao oko 130.000 KM, pobratimska Općina Fatih je obezbijedila skoro 70% sredstava, dok su ostatak novca obezbijedili Općina Stari Grad i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Dragulj svjetske baštine

Općina Fatih je danas duša Istanbula, nekada Konstantinopolja. Svako ko posjeti ovu svjetsku metropolu najviše vremena provede upravo u Fatihu. To je mjesto kojim dnevno prođe više od dva miliona ljudi, a njegove brojne znamenitosti mame uzdahe posjetitelja iz cijelog svijeta. Na sjeveru Fatiha se nalazi Zlatni rog, koji odvaja stari od modernog dijela Istanbula, na jugu je Mramorno more, a na istoku Bosforski moreuz. Čuveni istanbulski kvart Eminönü zbog malog broja stanovnika 2009. godine postaje administrativnim dijelom Općine Fatih. Najpoznatije atrakcije Fatiha su: Topkapi palača, Ahmedija - džamija sultana Ahmeda, Aja Sofija, Sulejmanija – džamija sultana Sulejmana Veličanstvenog, Grand bazar – najveći i najstariji takve vrste na svijetu, džamija Mehmed-paše Sokolovića i mnoge druge.

Aja Sofija – simbol Istanbula i čitave Turske

Aja Sofija je bila najveća crkva u Bizantijskom carstvu, prijašnjem Istočnom Rimskom Carstvu i predstavljala je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. Nakon osmanskog osvajanja 1453. godine crkva je pretvorena u džamiju, a izvana su izgrađena četiri minareta. Aja Sofija je 1935. godine pretvorena u muzej i dnevno je posjete hiljade ljudi.

 

 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630