Pobratimska Općina Silivri – Zapadna kapija Istanbula


06. 3. 2020

Općina Stari Grad već punih deset godina ima odlične pobratimske odnose sa Općinom Silivri iz Istanbula, koji su rezultirali konkretnim projektima, a u tekstu upoznajte ovu zanimljivu općinu iz turske metropole. Pored Općine Silivri, Općina Stari Grad Sarajevo ima potpisane ugovore o bratimljenju sa još sedam općina iz prijateljske Republike Turske. Radi se o općinama: Osmangazi (Bursa), Fatih (Istanbul), Kepez (Antalya), Mamak (Ankara), Ümraniye (Istanbul), Selçuklu (Konya) i Karamürsel.

Polazeći od civilizacijske potrebe ostvarivanja prijateljstva, saradnje i uvažavanja ljudi, naroda, gradova i država, Općinsko vijeće Stari Grad je na sjednici održanoj u decembru 2009. godine donijelo Odluku o sklapanju Sporazuma o saradnji između ove dvije općine. Početkom juna iduće 2010. godine u Općini Stari Grad upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o bratimljenju između Općine Stari Grad i Općine Silivri. Sporazum su potpisali načelnici Ibrahim Hadžibajrić i Özcan Işıklar. Tadašnji potpisnici su se obavezali da dvije jedinice lokalne samouprave uspostave različite oblike saradnje, razmjenu ideja o realizaciji projekata od zajedničkog interesa u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, turizma, sporta, zaštite prirodnog i kulturnog naslijeđa. Načelnici Hadžibajrić i Işıklar su se potrudili da ovaj sporazum ne bude samo „mrtvo slovo na papiru“. Gosti iz Silivrija su toliko bili oduševljeni suvenirom Općine Stari Grad „Sarajevskom kockom“, da ih je to ponukalo da naprave svoj suvenir.

Naime, teritorija općine Silivri ima veliki poljoprivredni potencijal, najviše zahvaljujući svom potpuno ravnom krajoliku, te umjerenoj klimi i vrlo plodnom tlu. Od 1950-ih i 1960-ih godina jogurt iz Silivrija dobija epitet najboljeg u Turskoj i šire. Upravo taj prehrambeni proizvod je jedan od simbola Silivrija, te su, inspirisani „Sarajevskom kockom, odlučili osmisliti svoj suvenir - čovjeka koji prodaje jogurt. Napravljena je i velika statua u centru Silivrija. Čuveni Festival jogurta Silivri se održava skoro 60 godina.

Rekonstrukcija krova OŠ „Saburina“

Zahvaljujući saradnji Općine Stari Grad i Općine Silivri, početkom školske godine 2015/2016. izvršena je rekonstrukcija krova OŠ „Saburina“, koji se nalazio u jako lošem stanju, te je otežavao obrazovni proces u ovoj instituciji. Krov je ozbiljno oštećen u ratu, a u godinama nakon je vršena samo neophodna opravka. Po ko zna koji put, Općina Stari Grad je zanemarila činjenicu da nije nadležna za pitanje obrazovanja, odnosno da nema obavezu finansiranja izgradnje, održavanja ili obnove školskih objekata. OŠ „Saburina“ je tako dobila novi limeni krov, snjegobrane i oluke. Cijeli projekat je koštao 80.000 KM, a finansirali su ga zajedno pobratimske općine Stari Grad i Silivri.

Općina Silivri – istanbulska oaza mira

Na zapadnom ulazu u svjetski megalopolis Istanbul, 67 kilometara od njegove jezgre, nalazi se općina Silivri. Veliki dio teritorije ove općine se nalazi uz Mramorno more, čak 45 kilometara obale. Iz tog razloga Silivri je građanima Istanbula omiljena vikend destinacija kada žele pobjeći iz stresnog i užurbanog života koji nosi grad od 15 miliona stanovnika. Imućniji građani Istanbula u Silivriju imaju vikendice i stanove, pa u ljetnim mjesecima ovu općinu posjeti više od milion ljudi. Općina Silivri se sastoji od osam predgrađa i 18 sela u kojim živi skoro 160.000 ljudi. Jezgro Silivrija uz morsku obalu je prepuno ugostiteljskih, hotelskih i sportskih objekata.

Najveći zatvorski kompleks u Evropi

Nakon tri godine gradnje, devet kilometara od središta Silivrija, 2008. godine otvoren je najveći zatvorski kompleks u Evropi, ukupne površine 437.000 kvadratnih metara. Zatvor u Silivriju ima kapacitet za 11.000 zatvorenika, a poređenja radi, svi istanbulski zatvori mogu primiti oko 15.000 zatvorenika. Procjene su da u ovom kompleksu, uz zatvorenike i uposlenike, dnevno cirkuliše preko 17.000 ljudi. Gradnja Silivri zatvorskog kompleksa je tursku državu koštalo oko 67 miliona dolara.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630