Sedam načelnika sa Sjevernog Kipra, predvođeni načelnikom Općine Mehmetçik, posjetili Stari Grad


19. 11. 2019

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ugostio je sedam načelnika općina sa Sjevernog Kipra, a posjetu je predvodio načelnik Općine Mehmetcik Cemil Sariçizmeli, koja je inače pobratimska općina Starom Gradu. Načelnici Hadžibajrić i Sariçizmeli su još 2016. godine na Sjevernom Kipru potpisali sporazum o bratimljenju i uspostavljanju posebnih odnosa.

Tokom sastanka govorilo se o produbljivanju saradnje između pobratimskih općina, ali i o uključivanju ostalih općina sa Sjevernog Kipra i eventualnom bratimljenju. Inače, Općina Mehmetçik jedna je od najrazvijenijih općina na otoku, poznata kao destinacija visokog turizma i uzgoja grožđa. Sljedeće godine, u okviru obilježavanja Dana Općine Mehmetçik, planirano je održavanje jubilarnog 60. Festivala grožđa koji ovu općinu stavlja u centar zbivanja na Sjevernom Kipru. Na ovom festivalu učestvuju kulturno-umjetnički sastavi iz cijelog svijeta, te je načelnik Sariçizmeli i zvanično uputio poziv općinskom načelniku Hadžibajriću da se i naša općina svojim kulturno-umjetničkim nastupom predstavi na ovom prestižnom festivalu.

Tokom susreta i ostali načelnici su u kratkim crtama predstavili svoje općine, dok im je načelnik Hadžibajrić zaželio dobrodošlicu u najljepšu i najstariju sarajevsku općinu. Istovremeno, upoznao ih je i sa ovogodišnjim velikim investicijama koje se realizuju u Starom Gradu i predstavio nekoliko najznačajnijijh projekata. Gosti s Kipra pohvalili su veliki napredak koji je evidentan na ovim prostorima nakon ratnih razaranja, te izrazili nadu da se tako nešto nikada neće ponoviti.

Inače, načelnici sedam općina sa Sjevernog Kipra borave u posjeti našoj zemlji u okviru saradnje lokalnih zajednica kroz Uniju općina turskog svijeta (TDBB).

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630