Novinarske ekipe iz Burse posjetile Općinu Stari Grad


30. 9. 2019

Novinari iz Burse i predstavnici Udruženja za razvoj kulture i solidarnosti iz ovog grada posjetili su danas Općinu Stari Grad, a u ime općinskog načelnika, primila ih je sekretar organa državne službe Alma Destanović.

Goste iz Turske predvodio je predsjednik pomenutog udruženja Yusuf Ozturk-Ljajić, a među njima je bila i tv ekipa TekRumeli televizije. Svrha ovog putovanja, koje nazivaju balkanskom turnejom, je obilazak gradova i općina u BiH, Makedoniji, Sandžaku i Grčkoj iz kojih potiču brojne porodice koje danas žive u Turskoj. Kako je kazao Ozturk, u Turskoj danas živi osam miliona ljudi porijeklom sa naših prostora i zbog njih je važno predstaviti kulturu, historiju i pokazati kako se živi u Bosni i Hercegovini. Nakon posjete općini Stari Grad, gosti iz Turske posjetit će Travnik i Mostar, a potom idu u Novi Pazar, Sjenicu, Prijepolje, Ohrid i nekoliko gradova u Grčkoj.

Posjeta Općini Stari Grad bila je prilika da prenesu pozdrave gradonačelnika Burse Alinura Aktaša i načelnika pobratimske Općine Osmangazi Mustafe Dindara. Sekretar organa državne službe Alma Destanović se zahvalila za posjetu, te u ime općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, još jednom zahvalila prijateljskom gradu Bursa i pobratimskoj općini Osmangazi za svu podršku koju su pružili Starom Gradu. „Zahvalni smo za svu podršku i saradnju koju smo imali prethodnih godina i želimo vam reći da ćete u nama uvijek imati iskrene prijatelje i da ste ovdje uvijek dobrodošli,“ poručila je Destanović.

Općine Stari Grad i Osmangazi potpisale su sporazum o bratimljenju 2007. godine i od tada uspješno razvijaju pobratimske odnose. Općina Osmangazi je, predvođena načelnikom Mustafom Dindarom, podržala najveći projekat koji je u 2015. godini realizovan u Starom Gradu, a to je rekonstrukcija Baščaršijskog trga, te sufinansirala radove iznosom od 600.000 KM. Osim toga, Općina Osmangazi je prethodnih godina podržala gradnju Bakr-babine džamije, restauraciju arheološkog lokaliteta At mejdan, a izgradili su i Osmangazi-Bursa Sebilj u blizini Isa-begovog hamama.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630