Načelnik Hadžibajrić ugostio gradonačelnika prijateljskog grada Konya Ugura Ibrahima Altaya


29. 7. 2019

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa državne službe Alma Destanović primili su danas delegaciju turskog grada Konya predvođenu gradonačelnikom Ugurom Ibrahimom Altayom.

Prijateljstvo Konye i Starog Grada najbolje se vidi kroz zajedničke projekte koje realizuju pobratimske općine Stari Grad Sarajevo i Selcukly iz Konye. Sporazum o bratimljenju ovih općine potpisan je 2011 godine kada je Općinu Selcukly Konya vodio današnji gradonačelnik Ugur Ibrahim Altay.

Upravo to dugogodišnje prijateljstvo dvojice načelnika, saradnja i povezanost koji nisu prestali ni prelaskom Altaya na drugu funkciju bili su tema o kojoj se i danas razgovaralo. Općina Selcukly iz Konye finansirala je 2012 i 2013. godine izgradnju Balkanskog mevlevijsko-istraživačkog centra na Kovačima, a sada se uključuju i u projekat izgradnje dječijeg igrališta u našoj općini. „Sretan sam što se nastavila dobra saradnja ovih općina i bio sam zaista obradovan kada sam saznao da se Općina Selcukly uključila u izgradnju dječijeg igrališta u Starom Gradu. To je pokazatelj da se saradnja pobratimskih općina nastavlja u pravom smjeru,“ kazao je Altay. Inače, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Općine Selcukly Konya Ahmet Pekyatirmaci u subotu su potpisali Protokol o izgradnji dječjeg igrališta kod vrtića „Bajka“ čime će se urediti površina od 100 metara kvadratnih i postaviti novi mobilijar. Općina Selcukly će projekat finansirati iznosom od 15.000 KM, a Stari Grad sa 5.000 KM.

Gradonačelnik Altay i njegovi saradnici interesovali su se i za projekte i razvoj Starog Grada, te ih je načelnik Hadžibajrić upoznao sa najznačajnijim aktivnostima.

„U toku je realizacija četiri velika projekta u našoj općini: izgradnja podzemne garaže, sportske sale, rekonstrukcija objekta Doma zdravlja i zgrade Općine Stari Grad. To su zaista veliki projekti, a radove na zgradi ste i sami mogli vidjeti dolazeći ovamo. Osim toga, značajna stredstva ulažemo u našu infrastrukturu,“ kazao je Hadžibajrić. Kako su goste iz Konye zanimali radovi u užoj starogradskoj jezgri jer su bili prisutni kada se radila rekonstrukcija Baščaršijskog trga, Hadžibajrić im je govorio i o tome.“Uskoro ćemo završiti rekonstrukciju kompletnog starogradskog jezgra i pritom mislim na zamjenu podzemne infrastrukture i novo popločavanje. Od 2009. godine do danas uradili smo ulice Veliki i Mali Bravadžiluk, Sarači, Baščaršijski trg i donji dio ulice Fehadija, a ovih dana završavamo i preostali dio te ulice. Uže jezgro time će dobit jedinstven izgled kakav i zaslužuje, a da su ti radovi izvedeni kvalitetno pokazuje i to što nikada nije bilo potrebe za sanacijom novih ploča,“ kazao je Hadžibajrić. Gosti iz Turske istakli su kako su ovi radovi i nove ploče u užem jezgru okrenuli ovaj dio grada ka jednom modernom smjeru, ali da pritom nije narušena starina i duh Baščaršije.

Inače, Konya je jedan od najvećih gradova svijeta čija je površina oko 42.000 km2, a prema riječima gradonačelnika Ugura Ibrahima Altaya grad se širi i napreduje, te su tako završili sve pripremne radove kako bi Konya u što skorije vrijeme dobila i svoj metro.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630