Općina Selçuklu Konya – istinski prijatelj Starog Grada


12. 7. 2019

Što je Stari Grad u Sarajevu, to je Selçuklu u Konyi - Saradnja najstarijih općina skoro deset godina – Izgradnja Mevlevijske tekije na Kovačima –– Zajedničke izložbe i posjete

Općina Stari Grad ima mnogo prijatelja, oni dolaze sa svih strana svijeta, međutim posebno se ističe prijateljstvo Općine Stari Grad i Općine Selçuklu Konya iz Republike Turske. Ova velika, bogata, raznovrsna i tako značajna zemlja, istinski most između Evrope i Azije, mnogo čini za građane cijele BiH, posebno Starog Grada, što je dokazano mnogo puta. Jedinice lokalnih samouprava i njihovi načelnici najbolje znaju koje su potrebe i problemi građana, te kako naći rješenja i načine za što bolji i ugodniji život stanovnika. Upravo je to bio najveći motiv prvog sastanka načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića i tadašnjeg načelnika Općine Selçuklu Konya Uğura İbrahima Altaya u oktobru 2010. godine u Sarajevu. Tada je napravljen prvi korak i izražena je želja da najstarije općine Sarajeva i Konye ozvaniče svoju saradnju potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju. Načelnici Hadžibajrić i Altay su se složili da bi sporazum olakšao mogućnosti saradnje u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, turizma, sporta, zaštite prirodnog i kulturnog naslijeđa. Upravo se tako desilo, i to nakon vrlo kratkog vremena.

Općinsko vijeće Stari Grad je već u martu 2011. godine jednoglasno odobrilo zvanično sklapanje ovog prijateljsva. Sporazum o bratimljenju između Općine Stari Grad i Općine Selçuklu Konya potpisali su načelnici Ibrahim Hadžibajrić i Uğur İbrahim Altay u augustu 2011. godine u Konyi.

Konya - najčuveniji i najtradicionalniji grad u Turskoj

Konya je ekonomski i privredno jedan od najrazvijenih gradova u Republici Turskoj. Nalazi se u centralnoj Anadoliji, oko 300 kilometara južno od glavnog grada Ankare. Sa okolnim mjestima Konya ima preko dva miliona stanovnika, što ga čini sedmim gradom po naseljenosti u zemlji. Ono što je Stari Grad u Sarajevu, to je Selçuklu u Konyi, odnosno prostor gdje se prepliću historija, civilizacija i kultura raznih vremenskih perioda. Veliki perzijski pjesnik, filozof i učitelj Dželaludin Rumi bio je stanovnik ovog grada u prvoj polovini 13. stoljeća. On je smatrao i propovijedao da muzika i ples najviše čovjeka mogu približiti Bogu. Zbog toga je bio velika inspiracija dervišima, pa je Konya između ostalog i simbol čudesnih derviša. Njegov mezar u Konyi masovno posjećuju muslimani iz cijelog svijeta, pogotovo prije odlaska na hadždž.

Općina Selçuklu zauzima centralni i sjeverni dio grada Konya, a 80% njene teritorije je urbanizirano gdje živi preko 700.000 stanovnika. Na području ove općine od 2000. godine djeluje Aerodrom Konya. Aerodrom se koristi za brojne civilne, ali i vojne letove za tursku vojsku i zračne snage NATO-a. Nakon gradnje potpuno novog aerodromskog terminala 2015. godine kapacitet mu se povećao za skoro pet puta, pa sada godišnje opsluži preko milion putnika. Nakon uspješnih deset godina rukovođenja Općinom Selçuklu, veliki i dokazani prijatelj starogradske općine, Uğur İbrahim Altay 2018. godine napušta tu funkciju i postaje načelnik Distrikta Konya. Trenutni načelnik Općine Selçuklu je Altayev bliski saradnik Ahmet Pekyatırmacı. Aktuelni načelnik Pekyatırmacı je također u više navrata boravio u Starom Gradu, te se nastavak odlične saradnje dvije općine apsolutno ne dovodi u pitanje.

Balkanski mevlevijsko-istraživački centar na Kovačima

Najsjaniji biser i pokazatelj vrijednosti dobrih odnosa Općine Stari Grad i Općine Selçuklu jeste Balkanski mevlevijsko-istraživački centar na Kovačima, ispod Žute tabije. Na tom mjestu u osmanskom periodu se nalazila tekija. Vjerski objekat je srušen 50-ih godina prošlog stoljeća, a na tom mjestu podignut ugostiteljski objekat. Za vrijeme agresije objekat je doživio sudbinu mnogih drugih, u potpunosti je srušen, pa je lokalitet predstavljao ruglo u Starom Gradu. Gradnja je počela u oktobru 2012. godine, a okončana u maju 2013. godine kada je upriličeno svečano otvorenje. Općina Selçuklu Konya je u cjelosti finansirala projekat sa preko milion KM, dok je Općina Stari Grad obezbijedila svu administrativnu podršku. Objekat se prostire na površini od 400 kvadratnih metara i u potpunosti se uklapa u ambijentalnu sredinu tog dijela Starog Grada.

Izložba rukotvorina “Bosansko-tursko prijateljstvo”

Tradicionalno za vrijeme programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad se organizuje izložba pod nazivom „Bosansko-tursko prijateljstvo“. Prva izložba je otvorena u Balkanskom mevlevijsko-istraživačkom centru 2014. godine, kada se obilježila godina dana od svečanog otvaranja centra. Izložbu zajednički i vrlo uspješno organizuju Općina Stari Grad, Kulturno-edukacioni centar „Sarajevo-Konya“ i Općina Selçuklu Konya sve naredne godine za vrijeme Dana Općine Stari Grad. Tada Stari Grad obavezno posjete gosti iz Konye.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630