Stari Grad i Bursa – Prijateljstvo zlata vrijedno


06. 6. 2019

Fantastični prijateljski odnosi Općine Stari Grad sa Općinom Osmangazi Bursa i Gradom Bursa rezultirali realizacijom brojnih projekata – Osmangazi Bursa je jedna od najvećih, najnaprednijih i najbogatijih turskih općina – Redovne posjete i značajni planovi za budućnost.

Općina Stari Grad, a pogotovo njen najveći dragulj Baščaršija, poznata po jedinstvenom spoju Istoka i Zapada, vijekovima privlači, ugošćava i fascinira posjetitelje iz svih krajeva svijeta. Upravo politika Općine Stari Grad posljednjih deset godina oslikava ono što Baščaršija čini godinama, a to je ostvarivanje posebnih veza sa općinama i gradovima kroz potpisivanje ugovora o bratimljenju. Trenutno Općina Stari Grad ima potpisane pobratimske ugovore sa čak 23 općine i grada, i to od Italije, balkanskih zemalja, Rusije, Turske, pa sve do Irana.

Međutim posebno se ističu pobratimski odnosi sa Općinom Osmangazi iz turskog grada Bursa. Ugovor o bratimljenju je potpisan 2007. godine, ali dolaskom Ibrahima Hadžibajrića za načelnika Općine Stari Grad godinu poslije, odnosi počinju cvjetati, a najveći dobitnici ovog prijateljstva su građani Starog Grada, ali i čitavog Sarajeva, te svi njegovi brojni posjetitelji. Još 2009. godine u posjetu načelniku Hadžibajriću stižu Mustafa Dündar i Recep Altepe. Dündar je došao u funkciji načelnika Općine Osmangazi Bursa, koju i danas obnaša, dok je Altepe stigao u funkciji gradonačelnika Grada Bursa, koju je obavljao do 2017. godine.

Uvaženi gosti iz prijateljske Republike Turske su vrlo brzo odlučili da se institucije kojima rukovode aktivno uključe u poboljšanju inftastrukture u Starom Gradu, posebno one koje predstavljaju naslijeđe Osmanskog carstva, a nalazila se u lošem stanju. Kamen temeljac ovom zlatnom prijateljstvu, koje će poslije rezultirati realizaciju brojnih projekata, je bila izgradnja „Osmangazi Bursa sebilja“. Ova prekrasna umjetnička česma izgrađena je na trgu između ulica Bistrik i Isa bega Ishakovića, a otvorili su je načelnici Hadžibajrić i Dündar presijecanjem vrpce u novembru 2009. godine.

Bakr-babina džamija i arheološki park Atmejdan

Prvi veliki značajni projekat je izgradnja Bakr-babine džamije, a velika zasluga za to je pripala Gradu Bursa, na čelu sa gradonačelnikom Recepom Altepeom. Džamija je izgrađena u Arheološkom parku „At mejdan“ u kojem su pronađeni ostaci Bakr-babine džamije iz 1544. godine. U junu 2011. u ovoj džamiji je prvi put klanjan podne namaz, uz Hadžibajrića i Altepea, otvorenju su prisustvovali predsatvnici vlasti u BiH, Islamske zajednice, gosti iz Turske, ali i mngobrojni vjernici.

Nije se stalo samo na Bakr-babinoj džamiji, u potpunosti je udahnut život Arheološkom lokalitetu Atmejdan koji je svečano otvoren u maju 2015. godine. Grad Bursa i njeni velikodušni građani su za ovaj projekat izdvojili oko milion KM. Konzervacija je rađena u više faza, a urađen je i most koji se prostire iznad iskopina kako bi se posjetiocima omogućila bolja prezentacija arheološkog parka. “Ovo je jedan vid vraćanja naše historije koja je bila zaboravljena i zatrpana sa preko dva metara zemlje, te mnogi nisu znali da je ovdje postojalo ovo što sada vidite”, kazao je tom prilikom načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

 

Rekonstrukcija Baščaršijskog trga – investicija vrijedna oko 1,2 miliona KM

Općina Osmangazi Bursa je zajedno sa Općinom Stari Grad finansirala potpunu rekonstrukciju Baščaršijskog trga, čime je ovo mjesto, kulturno-historijski centar našeg grada i države, dobilo sjaj kakav zaslužuje. Radovi su se realizovali u periodu od septembra do decembra 2015. godine. Uklonjen je kompletan površinski sloj, a potom je izvršena izmjena i sanacija podzemne infrastrukture: vodovodne, kanalizacione, plinske, telekomunikacijske i elektro instalacije. Po završetku ovih radova Baščaršijski trg je popločan pravougaonim kamenim pločama od jablaničkog rodolita, poput onih kojima je prethodno rađena i rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk, čime je baščaršijsko jezgro dobilo jedinstven vanjski izgled. Baščaršijski trg svečano je otvoren 24. decembra pred više od hiljadu posjetilaca i uvaženih gostiju, a kamen temeljac na trgu je vječni podsjetnik na taj zlatni momenat prijateljstva Starog Grada i Osmangazija.

 

Općina Osmangazi Bursa i grad Bursa

Osmangazi je centralna općina grada Burse i jedna je od najvećih i najmnogoljudnijih turskih općina sa preko 800.000 stanovnika. Prostor Osmangazija, ali i čitavog grada Bursa je naseljen još od 4000. godine p.n.e. a kulturu su joj oblikovali razni narodi. Izuzetno povoljan geografski položaj uz Mramorno more je oduvijek davao veliki značaj Bursi, pa je uz Istanbul, oduvijek bila važan ekonomski centar.

Bursa je također čuvena po ljudima koji su došli na ovo područje iz balkanskih zemalja. Smatra se da je čak 60 odsto stanovništva ovog tromilionskog grada porijeklom sa Balkana. Mnogi smatraju da zapravo zahvaljujući ovoj činjenici Bursa predstavlja idealan spoj Istoka i Zapada. Grad Bursa je jedan od najnaprednijih i najbogatijih gradova u Turskoj sa gradskim budžetom od skoro dvije milijarde KM. Razvijen je turizam, tekstilna i auto-industrija, a svaki minut u ovom gradu proizvede se po jedan automobil. Koliko su Bursa i Stari Grad povezani, govori činjenica da se u centru ovog grada nalazi identičan Sebilj, poput onog baščaršijskog.

 

Pomoć za vrijeme poplava 2014.

Grad Bursa je za vrijeme nezapamćenih i devastirajućih poplava u našoj zemlji maja 2014. godine uputio pomoć u vidu opreme, namještaja, hrane i odjeće u Maglaj, Olovo, Vogošću i druga poplavljena mjesta. Procijenjena vrijednost ove pomoći je oko 1,3 miliona KM. Također, Grad Bursa se redovno angažuje na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, te u podjeli ašure na Baščaršiji, a sve je to zasluga tri velika lidera svojih lokalnih samouprava. Ibrahim Hadžibajrić, Mustafa Dündar i Recep Altepe su kroz sve ove godine i uspješnu saradnju postali i veliki prijatelji.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630