Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća uz dodjelu priznanja najzaslužnijim


03. 5. 2019

Svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad, uz dodjelu priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima, održana je u Domu Oružanih snaga BiH, pred velikim brojem zvanica.

Pored predstavnika viših nivoa vlasti, diplomatskog kora, društvenog i političkog života, sjednici su prisustvovale i delegacije pobratimskih općina i gradova.

Sjednicu je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina koji je u obraćanju prisutnima govorio o značaju ovog datuma i činjenici da se on nikada ne smije zaboraviti, te pozdravio goste iz Općine Osmangazi, Budve, Kragujevca, Gostivara, Makarske i Opštine Stari grad Beograd.

„Raduje me da se obilježavaju ovi dani koji su značajni ne samo za općinu Stari Grad, nego i za Kanton Sarajevo i BiH. Ovo su dani kada je BiH odbranjena od agresije. Dakle, dani od 02. do 09. maja su od povijesnog značaja i to se ne smije zaboraviti“, istakao je Pušina. Naglasio je značaj ove općine kazavši da je njen najveći potencijal turizam koji je u usponu. „Želim vam zahvaliti na dolasku u Stari Grad i poručiti da ste ovdje dobro došli,“ obratio se Pušina delegacijama pobratimskih općina.

Načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić je čestitao građanima Dan Općine, te se zahvalio pobratimskim općinama i gradovima na dolasku na ove, za općinu izuzetno značajne dane. U svom govoru obratio se kantonalnim vlastima, ali i višim nivoima kazavši da moraju više podržavati ovu lokalnu zajednicu i ulagati u nju. „U posljednjih deset godina u općinu Stari Grad uloženo je oko 90 miliona maraka, od čega samo 3,8 miliona od strane viših nivoa vlasti. To je zaista malo kada znate koliko je novaca uloženo u druge općine u Kantonu Sarajevo“, kazao je, pozivajući da se u narednom periodu to promijeni.

Hadžibajrić j istakao važnost općine Stari Grad, kako u kulturno-historijskom, tako i u ratnom periodu.

„ Važna je ovo općina, u svakom smislu. Rahmetli predsjednik Alija Izetbegović ovdje je provodio više vremena, nego u zgradi Predsjedništva. Iz Starog Grada je krenula odbrana Sarajeva. Stari Grad je dao i najviše šehida, ako se gleda broj stanovnika. To se ne smije zaboraviti, ni zanemarivati“, istakao je Hadžibajrić. Na kraju obraćanja još jednom je čestitao ovaj izuzetno značajan datum, te svim Muslimanima čestitao početak Ramazana.

 

Dodijeljena priznanja i povelje

Općinsko vijeće Stari Grad i ove je godine dodijelilo priznanja onima koji su dali izuzetan doprinos u izgradnji i jačanju institucija lokalne zajednice i njene afirmacije u zemlji i inostranstvu.

Općinska povelja sa zlatnim štitom pripala je Mehmedu Juski i (posthumno) Omeru Derviškadiću za požrtvovano djelovanje, naročito u organizovanju i izvođenju odbrane na području općine, te otklanjanju opasnosti od ratnih razaranja njenog područja.

Povelja sa grbom Općine Stari Grad Sarajevo dodjeljena je Tariku Poturoviću za izuzetan doprinos na razvoju komunalne infrastrukture općine Stari Grad Sarajevo, dok je za za izuzetan doprinos u izgaradnji i jačanju institucija lokalne zajednice u Općini i njenoj afirmaciji u zemlji i inostranstvu Mustafi Mujezinoviću.

Priznanje Zlatni sebilj pripalo je Zilhi Šeta – Tetki i Behudinu Rovčaninu. Ova prestižna nagrada dodjeljena im je za doprinos u razvoju i afirmaciji Općine, razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima

Emiru Hrvi pripalo je priznanje „Policajac godine“, a dodjeljeno mu je za izuzetan doprinos i postignute rezultate u zalaganju za ostvarivanje što povoljnije bezbjedonosne situacije na području općine Stari Grad Sarajevo u prethodnom jednogodišnjem periodu

Zahvalnice Općine Stari Grad Sarajevo dodijeljene su Ademiru Mulabdiću, Ahmetu Kapidžiću i Huseinu Cvrčaku.

 

Načelnik nagradio mlade genijalce

U želji da nagradi i afirmiše mlade ljude koji su postigli velike uspjehe u protekloj godini, promovirajući tako rad, trud, učenje i zalaganje kao najveće životne vrline, općinski načelnik dodijelio je zahvalnice za doprinos razvoju i afirmaciji općine najmlađima!

Faruk i Emira Ibrahimović iz OŠ „Saburina“ najbolji su starogradski informatičari među osnovcima. Četrnaestogodišnja Emira i dvanestogodišnji Faruk već godinama postižu najbolje rezultate na državnim, kantonalnim i općinskim takmičenjima iz informatike, fizike i matematike, a prošle godine postigli su i više. Izborili su učešće na Evropskoj informatičkoj olimpijadi u Rusiji za što su im danas uručene zahvalnice.

Za kulturno-zabavni dio programa bili su zaduženi članovi Udruženja EHO - udruženja za podršku djeci sa poteškoćama sluha i govora, doajen bh glumišta Miki Trifunov i violinistica i članica Sarajevske filharmonije Lejla Piljević.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630