Ambasadori Malezije i Katara okončali sadnju lipa za 2018. godinu


19. 12. 2018

Aleja ambasadora ove 2018. godine je dobila 13 novih lipa, a posljednje dvije su zasadili njihove ekselencije Zakri Jaffar, ambasador Malezije i Sultan Bin al-Khater, ambasador Države Katar. Njihovi današnji domaćini su po tradiciji bili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sanel Dragolovčanin. Oni su po okončanju sadnje, ambasadorima uručili certifikate i prigodne poklone. Aleja ambasadora trenutno broji 188 zasađenih lipa, a prostora ima za još, te će se ova jedinstvena tradicija nastaviti i naredne godine na proljeće. Iako je Aleja ambasadora bila prekrivena snijegom, ambasadori izuzetno toplih zemalja poput Malezije i Katara nisu krili oduševljenje zbog dobivene prilike da zasade svoje stablo lipe. Sultan Bin al-Khater, ambasador Države Katar se zahvalio Općini Stari Grad na datoj časti, koja je velika, s obzirom da drvo simboliše prirodu, toleranciju: „Prenosim želje Vlade Katara da mir, tolerancija i prosperitet budu simbol vaše zemlje i svih njenih naroda“. Na pitanje kako doživljava današnji hladan i snježan dan s obzirom na klimu Katara, ambasador je odgovorio: „Iako mnogi doživljavaju Katar kao zemlju vječno okupanu suncem i toplotom, istina je malo drugačija. Za vrijeme zime može biti poprilično hladno, pogotovo noću“, poručio je ambasador Bin al-Khater.

Za Zakri Jaffara, ambasadora prijateljske Malezije, ovo je prvi put da sadi stablo u funkciji predstavnika svoje zemlje, a služio je širom svijeta: „Ideja i tradicija je zaista odlična, a drvo doživljavam kao pokazatelj dobrih odnosa naših zemalja“. I ambasador iz Malezije je dobio isto pitanje za vremenske prilike koje su obilježile dan sadnje: „Malezija je tropska zemlja u kojoj nikada ne pada snijeg, pa će ovaj dan biti definitivno urezan u moje sjećanje. Fotografije sa današnjeg dana ću ponosno pokazivati mojoj porodici u Maleziji“, rekao nam je malezijski ambasador u BiH Zakri Jaffar.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je rekao da je ova 2018. godina bila izuzetno bitna za Aleju ambasadora: „Pored novih 13 lipa koje su zasadili razni ambasadori koji služe u našoj zemlji, u 2018. godini smo na ovom popularnom šetalištu uspostavili video nadzor, koji je u mnogome smanjio devastaciju. Također obnovili smo javnu rasvjetu, te osvijetlili ploče sa imenima ambasadora, a za sve rečeno Općina Stari Grad je uložila oko 100.000 KM“, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630