Aleja ambasadora bogatija za još tri lipe


17. 10. 2018

Ambasadori Irana, Holandije i Turske su danas zasadili svoje lipe na poznatom starogradskom šetalištu Aleja ambasadora. Njihovi domaćini su bili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina, te dopredsjedavajući Sanel Dragolovčanin.

Dolaskom jeseni, najpogodnijeg perioda za sadnju lipe, nastavio se jedinstveni projekat Općine Stari Grad započet još davne 2002. godine, od kada je zasađeno 178 lipa. Čast da danas posade lipe imali su njihove ekselencije Haldun Koç - ambasador Republike Turske, Reinout Caspar Vos - ambasador Kraljevine Holandije i Mahmoud Heidari - ambasador Islamske Republike Iran u našoj zemlji.

Ambasador Haldun Koç je sedmi ambasador prijateljske Republike Turske, koji je zasadio svoje drvo lipe u Aleji ambasadora i to zajedno sa suprugom Pinar: „Ovo je divan projekat Općine Stari Grad i ja danas svojim ličnim učešćem mogu samo da potvrdim da sam veoma sretan, i da će Vlada Republike Turske u okviru svojih mogućnosti podržati ovaj projekat. Ovo je samo još jedan odraz prijateljstva između Turske i BiH“, bile su riječi ambasadora Koça. Iranski ambasador Mahmoud Heidari je posebno zahvalio načelniku Ibrahimu Hadžibajriću i predsjedavajućem Jusufu Pušini na pozivu i datoj prilici da zasadi drvo lipe: „Danas je zasađeno drvo prijateljstva, stablo prijateljstva između BiH i Islamske Republike Iran, a prijateljstvo je već godinama veoma jako i čvrsto“, poručio je Heidari.

U svojoj izjavi za medije ambasador Vos je rekao da posađeno drvo ima višestruku i vrlo lijepu namjenu: „Drvo obogaćuje prirodu, osigurava dugoročnost, ali u isto vrijeme predstavlja simbol prijateljstva dvije zemlje“, kazao je ambasador Kraljevine Holandije i izrazio nadu da će ovo mjesto privući što veći broj građana, a pogotovo turista iz njegove zemlje. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je rekao da su u posljednjem vremenskom periodu urađeni vrlo značajni infrastrukturni radovi na Aleji ambasadora: „Potpuno smo obnovili rasvjetu, reparirali smo 34 stuba i ugradili nove LED svjetiljke, isto je učinjeno i ispod svih tabli sa imenima ambasadora. Vrlo brzo će sve biti pušteno u funkciju. Projekat smo radili zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH, koštao je oko 55.000 KM“, izjavio je načelnik Hadžibajrić, te potvrdio da će se nastaviti sa sadnjom novih lipa u budućnosti.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina istakao je da je Aleja ambasadora mjesto prijateljstva i pokazatelj značaja naše zemlje i grada za cijeli svijet: „Ovo mjesto predstavlja magnet za posjetioce, ali također i mjesto odakle se šalju pozitivne vibracije, a to su upravo ambasadori, koji će ih lično, a i preko svojih najdražih slati dalje u svijet“, poručio je predsjedavajući Jusuf Pušina.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630