I ove godine za Dane Općine izložba ručno rađenih umjetnina


03. 5. 2018

Nakon današnje Svečane sjednice Općinskog vijeća, obilježavanje Dana Općine Stari Grad nastavljeno je otvorenjem izložbe ručno rađenih umjetnina u Balkanskom mevlevijsko-istraživačkom centru na Kovačima.

Više od 500 izloženih umjetnina djelo je vrijednih i vještih polaznica kurseva koje organizuje Kulturno- edukacioni centar „Konya-Sarajevo“. Voditeljica ovog centra Nevresa Ahatović je kazala da su izloženi radovi rađeni tokom čitave godine, odnosno od izložbe koja je održana za vrijeme Dana Općine Stari Grad prošle godine: „Centar djeluje evo 11. godinu, izložba će biti otvorena do 12. maja, a svi posjetitelji, koji odluče doći, će se odmah uvjeriti u vrijednost naših radova. Neki će se moći i kupiti na zahtjev zainteresirane osobe“, kazala je uoči otvorenja Ahatović. Izložbu su, uz Ahatović, otvorili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i pomoćnik načelnika pobratimske Općine Selçuklu Konya Ayhan Gürbüzer.

Načelnik Hadžibajrić je u svom obraćanju pohvalio polaznice centra opaskom da su radovi iz godine u godinu sve bolji, te im poželio mnogo uspjeha u budućnosti: „Od otvorenja Kulturno- edukacionog centra Konya-Sarajevo, kroz njega je prošlo oko 4000 polaznica. Mnoge od njih su, zahvaljujući vještinama koje su tu stekle, pronašle zaposlenje i izvor zarade, to je za svaku pohvalu“, izjavio je načelnik Hadžibajrić. Općina Selçuklu Konya iz Republike Turske godinama pomaže rad centra, a zahvaljujući njihovim donatorskim sredstvima 2013. godine izgrađen je Balkanski mevlevijsko-istraživački centar na Kovačima. Predstavnik ove turske općine Ayhan Gürbüzer je izrazio zadovoljstvo što se saradnja centra, općina Selçuklu Konya i Stari Grad nastavlja i poboljšava kroz budućnost: „Pozdrave i čestitke šalje načelnik Općine Selçuklu Konya Uğur Ibrahim Altay, koji je prešao na novu funkciju, i to na mjesto gradonačelnika Grada Konya“.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630