Ambasadori Švedske i Pakistana posadili svoje lipe u Aleji ambasadora


15. 5. 2017

Njihove ekselencije, ambasador Kraljevine Švedske Anders Hagelberg i ambasador Islamske Republike Pakistan Salim Nawaz, od danas imaju svoje lipe u popularnoj starogradskoj šetnici Aleji ambasadora. U sadnji im je pomogao predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina, pa danas aleja broji ukupno 172 lipe. Za ambasadora Pakistana Salima Nawaza ovo mjesto prepuno zelenila i mira na samo korak od srca grada je za svaku pohvalu, te još jedno drvo će sigurno dodatno uljepšati šetnicu. „U Pakistanu imamo jedno ogromnno brdo gdje ambasadori, ali i druge poznate ličnosti sade svoje drvo, te se opet vraćaju da vide kako napreduje. To je zasigurno dobro za veće povezivanje ljudi, ali još više znači za uljepšavanje okoliša i poboljšavanje našeg zdravlja. Sadnja drveća ne bi trebala biti formalitet, već navika kod što većeg broja ljudi“ kazao je ambasador Nawaz.

Ambasador Švedske Anders Hagelberg je izrazio veliku zahvalnost Općini Stari Grad što mu je pružena prilika da posadi drvo, jer u svojoj dugoj diplomatskoj karijeri širom svijeta nije naišao na ovako lijepu tradiciju. „Ovaj ljubazan gest Općine Stari Grad gledam kao topli poziv na još bolju saradnju i povezanost, a Švedska je ovdje prisutna mnogo godina i sarađivala je sa ovom zemljom na mnogobrojnim poljima i zbog toga je moje zadovoljstvo veće“ izjavio je amabasador Hagelberg i poručio da će češće dolaziti na ovo mjesto. „Moja supruga, koja je također ovdje sa nama, često provodi vrijeme džogirajući u Aleji ambasasdora, a sada ću joj se morati i ja pridružiti“.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad je kazao da je ovom sadnjom rođeno novo prijateljstvo i da ovo nije prazan čin, jer će drvo sigurno dovesti ambasadore ponovo na ovo mjesto u Starom Gradu, ali i njihove porodice. „Općina Stari Grad na ovaj način ističe posebno poštovanje prema ambasadorima i njihovim zemljama. Kao što ambasador Hagelberg reče da će ovdje sada dolaziti džogirati, nama nameće obavezu da ovaj prostor što više revitaliziramo i učinimo naljepšom šetnicom u gradu“.

Nakon sadnje ambasador Hagelberg je u pratnji predsjedavajućeg Pušine otišao u obilazak nacionalnog spomenika „Saburina kuća“, gdje se upoznao sa historijatom, a tu im se pridružio i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630