Bratimile se općine Stari Grad Sarajevo i Aleksejevski iz Moskve


05. 5. 2017

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjednica Uprave Opštine Aleksejevski Ekaterina Potapenko potpisali su danas Sporazum o bratimljenju i saradnji ove dvije općine. Iako se Općina Stari Grad do sada bratimila sa 22 općine i grada iz različitih dijelova svijeta, ovo je prvi put da je potpisano bratimljenje sa jednom općinom iz Ruske Federacije.

Opština Aleksejevski nalazi se u neposrednoj blizini centra Moskve, bogata je kulturno-historijskim i obrazovnim ustanovama, te ima stanovnika kao i Bosna i Hercegovina. Bratimljenje ove dvije općine ostvareno je posredstvom Ambasade Ruske Federacije u BiH, a procedura je, prema riječima načelnika Hadžibajrića, trajala skoro pola godine. On je na zalaganju zahvalio ruskom ambasadoru u BiH Petru Ivancovu, njegovom savjetniku Petru Frolovu, te prof Davidu Kamhiju koji je također bio uključen u proces. „Općina Stari Grad je 'otvorena općina', posebno u posljednjih osam godina kada smo ostvarili veliki broj bratimljenja i dosad smo uspostavili pobratimske odnose sa 23 grada i općine iz cijelog svijeta. Mi ćemo na tom kursu ostati i u budućnosti,“ kazao je Hadžibajrić. „Veliko mi je zadovoljstvo što sada imamo pobratime i u Rusiji i već smo razgovarili i o konkretnim projektima koje bi mogli zajedno uraditi,“dodao je.

Predsjednica Uprave Opštine Aleksejevski Ekaterina Potapenko kazala je da se osjeća počašćeno jer je ovo prva ruska općina sa kojom se Stari Grad bratimio. Zahvalila se inicijatorima ove ideje, a domaćinima na toplom prijemu. „Opština Aleksejevski je bogata historijskim građevinama, baš kao i Stari Grad. Imamo dosta visokoškolskih ustanova, muzičku školu i niz biblioteka od kojih je jedna veoma značajna zbog savremene tehnologije koja se koristi u njoj. Imamo i tri pravoslavne crkve od kojih je jedna iz 17 stoljeća,“ kazala je Potapenko predstavljajući svoju općinu. „Kroz našu općinu prolazi cesta koja se zove „Prospekt mira“ i dobila je naziv 1957. godine kada se u Moskvi održavao međunarodni festival omladine i studenata. Nadam se da ćete sada kao naši pobratimi doći u posjetu da vam pokažemo našu opštinu,“ dodala je.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630