Bratimili se Općina Stari Grad i Općina 12 Grada Teheran


13. 4. 2017

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Općine 12 Grada Teheran Abed Maleki potpisali su danas Sporazum o bratimljenju i saradnji na osnovu kojeg će ubuduće uspostavljati različite oblike saradnje i realizovati privredne, kulturne, turističke i druge projekte. Prema riječima načelnika Hadžibajrića, već su dogovoreni i konkretni projekti, pa je za očekivati da ova saradnja uskoro zaživi.

Ideja za saradnju nastala je prošle godine kada je načelnik Ibrahim Hadžibajrić, na poziv Ambasade Iranske Republike Iran u BIH, posjetio Teheran. Prema njegovim riječima, upravo u Općini 12 nalaze se sve kulturno-historijske znamenitosti i institucije koje su vezane za Teheran i Islamsku Republiku Iran.

Čast mi je i zadovoljstvo što danas potpisujemo sparazum između naših općina i što ćemo se tako povezati sa jednom velikom zemljom i gradom čija je kultura stara preko 6000 godina. Razgovarali smo i o konkretnim projektima i dogovorili saradnju sa načelnikom Malekijem. Kada cijeli postupak privedemo kraju, u Starom Gradu ćemo imati jedini projekat takve vrste, ali i šire,” najavio je Hadžibajrić, ne otkrivajući više detalja. Dodao je da se ne smije zaboraviti doprinos Islamske Republike Iran tokom agresije na BiH.”Ne treba zaboraviti da je Islamska Republika Iran dala veliki doprinos u agresiji na BiH izvršenoj ‘92/’95 godine. Dvije države koje su najviše pomogle u odbrani BiH su Islamska Republika Iran i Sjedinjene Američke Države,” izjavio je Hadžiabjrić.

Kazavši da između naroda Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran postoje mnoge kulturno-historijske veze i sličnosti, načelnik Abed Maleki izrazio je nadu da će potpisivanjem ovog sporazuma veze biti još jače i bolje.

Sada možemo razmijeniti značajne informacije iz djelovanja općina, kao što je uređenje gradova, saobraćaja, kulturne aktivnosti i slično. Također, možemo potaknuti naše građane i firme da ostvare međusobnu saradnju. Želja mi je i da dođe do razmjene stručnih timova naših općina, radi ostvarivanja zajedničkih projekata,” kazao je Maleki zahvalivši se na izvanrednom gostoprimstvu u Sarajevu.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i prvi savjetnik ambasadora Islamske Republike Iran Seyed Reza Hashemi, te konzul za kulturu Ali Ameri koji je izrazio nadu da će ovim činom doći do poboljšanja sveukupnih odnosa. “Vjerujem da je ovo bitan početak jedne lijepe i korisne priče za dvije najznačajnije općine u BiH i IR Iran, jer gradska diplomatija može imati jako važnu ulogu,” kazao je Ameri.

Općina 12 Grada Teheran predstavlja staro jezgro grada, mjesto nastanka Teherana, a danas je i sjedište mnogih važnih državnih institucija. Za Općinu Stari Grad ovo je 22.općina sa kojom je povezana pobratimskim odnosima, a narednog mjeseca najavljeno je potpisivanje sporazuma o saradnji i sa Općinom Aleksejev iz Moskve, Ruska Federacija.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630