Obilježen dan pobratimske Općine Osmangazi


12. 4. 2017

Delegacija Općine Stari Grad učestvovala je u obilježavanju Dana Općine Osmagazi, sa kojom je vezana pobratimskim odnosima već deset godina. Pobratimski odnosi ove dvije općine vidljivi su kroz brojne zajedničke projekte, a zasigurno je jedan od najvećih rekonstrukcija Baščaršijskog trga u kojem je Općina Osmangazi učestvovala iznosom od 600.000 KM.

Prema riječima načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, koji je predvodio delegaciju u Osmangaziju, ta saradnja će biti nastavljena. „Sa načelnikom Mustafom Dundarom smo razgovarali o mogućnosti finansiranja i drugih projekata. Naši prijatelji iz Općine Osmagazi izrazili su spremnost da nastave ulaganja u našu općinu jer u nama vide prijateljsku, bratsku općinu koja im je po kulturi, tradiciji i običajima dosta bliska,“ kazao je Hadžibajrić. Delegaciju je i ovaj put primio gradonačelnik grada Bursa Redžep Altepe, inače jednog od najrazvijenijih i najuspješnijih gradova u Republici Turskoj. Pored zvaničnih prijema, predstavnici Općine Stari Grad učestvovali su i u brojnim programima kojima je obilježen Dan Općine Osmangazi, a među njima se naročito ističe tradicionalna šetnja ulicama Osmangazija u kojoj učestvuju načelnik i gradonačelnik, kao i ostali zvaničnici, te brojni gosti. Ovom događaju prisustvovale su desetine hiljada građana. Pored toga održani je simpozijum u Kulturnom centru Ordekli, osvajačka smotra, tradicionalna noć kane uz vjenčanje, te gradski maraton na 15.000 metara.

Delegaciju Općine Stari Grad predvodili su načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina, a činili su je vijećnici Minela Alić i Muamer Mekić, općinski uposlenici Meliha Olovčić, Adis Hadžović i Amina Kadrić i zamjenik pravobranioca Mirza Imamović. Osim rekonstrukcije Baščaršijskog trga, Općina Osmangazi je prethodnih godina podržala gradnju Bakr-babine džamije, otkrivanje arheološkog lokaliteta At mejdan, a izgradili su i Osmangazi-Bursa Sebilj u blizini Isa-begovog hamama.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630