Starogradske osnovne škole dobile vrijednu informatičku opremu


27. 12. 2016

Današnjom svečanom primopredajom računarske opreme, te potpisivanjem Sporazuma o primopredaji i održavanju računarske opreme, okončan je projekat „Opremanje osnovnih škola računarskom opremom“. Ovaj projekat je pripremio i predložio Sektor za lokalni razvoj Općine Stari Grad, a finansijski realizirala pobratimska Općina Karamürsel iz Republike Turske. Ovoj svečanosti u Općini Stari Grad je prisustvovao općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina, direktori šest starogradskih osnovnih škola, te poseban gost, novoizabrani ambasador Republike Turske u BiH, njegova ekselencija Haldun Koç.

Načelnik Hadžibajrić je u svom obraćanju izrazio veliko zadovoljstvo zbog dolaska ambasadora Koça, kojemu je to bila prva zvanična posjeta Općini Stari Grad. „Iako se Općina Stari Grad, dok sam ja na funkciji načelnika, bratimila sa osam turskih općina, to nije slučaj sa Općinom Karamüsel. Isključive zasluge za to ima nekadašnji generalni konzul naše zemlje u Republici Turskoj, a današnji Predsjedavajući Općinskog vijeća, Jusuf Pušina. Načelnik Hadžibajrić je dodao da su turske općine mnogo učinile za Stari Grad i njegove građane, ali i da je Općina Stari Grad pomagala koliko je mogla: „Općina je na čelu sa mojom malenkošću, te preko posebne komisije, i na kraju odobravanja Općinskog vijeća ustupila prostor u Starom Gradu za tursku novinsku agenciju Anadoliju.

Također, ubrzo će prostor u srcu Starog Grada, kod Katedrale, dobiti i Turska radio televizija“. U emotivnom govoru predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina je naglasio: „OŠ „Edhem Mulabdić je škola u koju sam ja išao, moja djeca i rahmetli supruga su također pohađali osnovne škole u Starom Gradu, dok moja kćerka danas radi u jednoj od osnovnih škola. Ja sam osoba koja je pobratimila općine Stari Grad i Karamürsel. Veliko hvala Republici Turskoj i njenim predstavnicima što pomažu i doniraju naučno-nastavna sredstva“. Novoizabrani ambasador Republike Turske u BiH nj.e. Haldun Koç je izrazio veliko zadovoljstvo današnjim razlogom za prvu posjetu Općini Stari Grad: „Naše zemlje oduvijek gaje posebne veze i odnose, te je realizacija ovog projekta upravo jedan od mnogobrojnih pokazatelja toga“ rekao je između ostalog ambasador Koç. Nakon obraćanja zvaničnika, direktori starogradskih osnovnih škola su potpisali sporazume zajedno sa načelnikom Hadžibajrićem, a informatička oprema će im ubrzo biti dostavljena. Za direktoricu OŠ „Edhem Mulabdić“ Aidu Omersoftić ovo je bio jako sretan trenutak: „Izražavmo veliku zahvalnost Općini Karamürsel, ali i njegovoj ekselenciji Haldunu Koçu za sve ono što narod Turske i njihova vlada čine za našu zemlju, a posebno za obrazovanje u Starom Gradu. Zahvaljujući Općini i općinskom načelniku, ovo je samo jedna u nizu pomoći koje pobratimske turske općine daju starogradskim školama.“ Za svaku od šest starogradskih osnovnih škola bit će obezbijeđeno po pet modernih računara sa predinstaliranim licenciranim operativnim sistemom, te po jedan štampač, video projektor i projekciono platno. Vrijednost ovog projekta iznosi oko 40.000,00 KM, a Općina je učestvovala u iznosu od 7.500,00 KM.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630