Općina Stari Grad partner održavanja “Evropskog samita o islamofobiji”


22. 6. 2016

Općina Stari Grad Sarajevo i njena pobratimska Općina Umraniye iz Istanbula partneri su “Evropskog samita o islamofobiji” koji se održava u Sarajevu, od 24. do 26. juna.
Prvi “Evropski samit o islamofobiji” će ugostiti evropske i američke političke, akademske i lidere civilnog društva, koji će pokušati da pronađu rješenja za izazov islamofobične netrpeljivosti i anti-muslimanskih zločina iz mržnje u Evropi. Učešće su već potvrdili bivši britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw, osnivač Fondacije Doktori bez granica (MSF) Bernard Kouchner, kao i predstavnici 17 evropskih zemalja i različitih vjerskih zajednica.
“Evropskom samitu o islamofobiji” prisustvovaće i eksperti iz regije. Bosanka koja je dobila priliku da govori o ovoj važnoj temi na Evropskom samitu je magistrica religijskih studija Ðermana Šeta.
Zaključci Samita bit će objedinjeni u izvještaj koji će biti na raspolaganju za kreatore evropske politike nakon Samita.
U sklopu Samita bit će organizovana panel diskusija o tome koliko zajednica može uraditi u borbi protiv različitih oblika predrasuda i netrpeljivosti. Također će biti održan ramazanski iftar u Sarajevu kojem će prisustvovati više od 400 gostiju. Općina Stari Grad je dala potrebne saglasnosti za održavanje iftara u Starom Gradu.
Bit će upriličeno i potpisivanje Deklaracije Sarajevo-Istanbul o islamofobiji, koja će podrazumijevati obnovljeno zalaganje i trud u rješavanju antimuslimanskih zločina iz mržnje i netrpeljivosti.
Sarajevo je odabrano za domaćina Samita zbog historijskog značaja grada i primjera šta se može dogoditi kada se antimuslimanska i rasistička retorika razvija nesmetano, za što je najbolji dokaz rat 1992-1995. godine. Kompletan spisak učesnika, kao i više detalja o samitu možete pročitati na zvaničnoj web stranici www.islamophobiasummit.com.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630