Osmodnevnim programom obilježen Dan Općine Stari Grad


12. 5. 2016

I ove godine specijalnim programom za građane, prilagođenim svim uzrastima, proslavljen je Dan Općine Stari Grad, koji se obilježava 02. maja, jer su na taj dan 1992. godine vođene presudne bitke za odbranu Sarajeva i BiH. Program koji je bio sačinjen od 14 društvenih, kulturnih i sportskih događaja trajao je od 2. do 10. maja.
Podsjećamo vas na programe kojima smo obilježili Dan Općine:

  • Posjeta mezarima velikana

Tradicionalno, 02. maja, prisjećajući se značaja tog datuma prije 24 godine kada je odbranjeno Sarajevo i općina Stari Grad, delegacija Općine položi cvijeće i prouči Fatihu na tri lokacije. Prvo, na mezaru osnivača Sarajeva Isa bega Ishakovića, u Carevoj džamiji, potom na turbetu Gazi Husrev-bega, najvećeg graditelja Sarajeva i na kraju na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH, Alije Izetbegovića.

  • Svečana sjednica održana u prepunoj Vijećnici

Svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad, u povodu 02. maja, Dana Općine, održana je u Gradskoj Vijećnici. Ovo je prvi put da je svečana sjednica povodom 02. maja održana u obnovljenoj Vijećnici. Pored općinskih vijećnika, te predstavnika izvršne vlasti Općine Stari Grad, prisustvovali su i predstavnici svih nivoa vlasti, diplomatskog kora, te delegacije 13 pobratimskih i prijateljskih općina i gradova. U zabavnom dijelu programa nastupili su Hari Mata Hari i Eldin Huseinbegović.

  • Izložba “Sarajevske sultanove sofe”

U haremu Careve džamije otvorena je izložba "Sarajevske sultanove sofe", akademskog slikara Zekerijaha Nalića. Izložba je upriličena u okviru programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad, a svečanom otvaranju prisustvovale su brojne zvanice sa svečane sjednice Općinskog vijeća održane u Vijećnici, pred izložbu. Djela koja su bila izložena rađena su po motivu bosanskih starih ćilima na daskama od sofa, starih preko stotinu godina, koje su podignute iz Careve džamije prilikom njene rekonstrukcije.

 

  • Posjeta delegacija pobratimskih općina Šehidskom mezarju Kovači

Odavanje počasti šehidima i poginulim borcima organizovano je u sklopu obilježavanja Dana Općine na dan održavanja Svečane sjednice, 04. maja. U ime Općine počast šehidima i poginulim borcima odali su Ibrahim Hadžibajrić, općinski načelnik i Alija Hodžić, vijećnik u Općinskom vijeću. Poštovanje borcima Sarajeva odale su i delegacije koje su svojim dolaskom i boravkom uveličale obilježavanje Dana Općine Stari Grad. Cvijeće su položile delegacije gradova: Bursa, Makarska i Buzet i općina: Fatih, Kepez, Umranije, Peć, Mehmetdžik, Osmangazi, Silivri i Bosanska Krupa.

  • Konferencija “Sarajevo i svijet”

Među najznačajnijim sadržajima relizovanim povodom Dana Općine je Druga međunarodna konferencija “Sarajevo i svijet” u organizaciji Općine i Međunarodnog foruma Bosna. Ovaj naučni skup u okviru kojeg su predstavljeni, istraživani i vrednovani svi sadržaji uloge Sarajeva u bosanskoj politici, kulturi i ekonomiji privukao je više od 40 naučnika iz zemlje i svijeta, te brojne zainteresovane građane. Održan jer u Hotelu „Europa“ od 04-07. maja.

  

  • Podjela hedija boračkoj populaciji

U Općini je 6. maja podijeljeno 250 hedija po 100 KM pripadnicima boračke populacije. Podijeljeno je 100 hedija porodicama šehida i pogunulih boraca, 100 hedija nezaposlenim demobilisanim boracima i 50 nezaposlenim ratnim vojnim invalidima. Ovo je već tradicionalno druženje, kada su im uručene novčane hedije, u iznosu po 100 KM.

  

 

  • Sporazum o saradnji između općina Fatih i Stari Grad

Prijateljstvo koje veže najstarije općine Stari Grad i Fatih još od 1990. godine, ozvaničeno je potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju i saradnji, koji su potpisali načelnik Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Mustafa Demir. Na taj način bratimile su se općine koje baštine najveće kulturno-historijske spomenike u Sarajevu i Istanbulu.

 

  

  • Izložba slikra Irfana Hoze

U prostorijama Galerije Mak upriličena je izložba slika Irfana Hoze, posvećena Danu Općine Stari Grad. Bilo je izloženo 25 radova.

 

 

  

  

  • Manifestacija “Djeca na dar Općini”

Najmlađi građani Starog Grada i ove godine su dali značajan doprinos u obilježavanju Dana njihove općine. “Djeca na dar Općini” je manifestacija kojom su učenici starogradskih osnovnih škola predstavili bogat kulturno-muzički program, a održana je 05. maja u Velikoj Sali.

  

  

  • Osnovci posjetili Tunel spasa

Učenici IX-ih razreda starogradskih osnovnih škola i ove godine su, u okviru obilježavanja Dana Općine, posjetili Tunel spasa u Butmiru gdje im je kustos muzeja Midhat Karić održao edukativni, historijski čas uz dokumentarni film o opsadi Sarajeva, a potom su išli u obilazak Muzeja i samog Tunela.

 

 

   

  • Međunarodni turnir u tavli

Predstavnik Hrvatske Dado Martinčević ponio je titulu najboljeg igrača na Međunarodnom turniru u tavli “Sarajevo Open 2016” koji se održao 7. i 8. maja, u sklopu obilježavanja Dana Općine Stari Grad. Edin Kahriman iz Bosne i Hercegovine je zauzeodrugo mjesto, a Zahir Isić i Vladimir Buntić također iz Bosne i Hercegovine treće i četvrto mjesto.

 

  

  • Izložba “Bosansko-tursko prijateljstvo”

U Balkanskom mevlevijsko-istraživačkom centru je otvorena izložba pod nazivom “Bosansko-tursko prijateljstvo”. Izložbu su 7. maja svečano otvorili načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Seldžuk iz Konje Ibrahim Ugur Altay i predsjednik Udruženja 'Hadži Mujaga' Velija Kukuruzović. Oko 400 polaznica su u edukativnim radionicama izradili slike na bakarnoj i aluminijskoj foliji, slike na svili, drvetu, porculanu itd.

 

  • Festival dječije umjetnosti FEDU

Festival dječije umjetnosti FEDU je održan drugu godinu zaredom u okviru obilježavanja Dana Općine Stari Grad. Festival dječije umjetnosti FEDU održavao se od 02. do 08. maja u Pozorištu mladih, Centru za kulturu Jelića i Velikoj sali Općine Stari Grad, a za cilj je imao afirmaciju dječijeg stvaralaštva. Festival je okončan u Pozorištu mladih dodjelom nagrada za najbolje bajke, predstave, glumce, te horove.

 

  

  • Koncertom festivala „Doajeni sevdalinke“ završeni Dani Općine

Svečanim koncertom eminentnih umjetnika 10. maja je na Baščaršijskom trgu zatvoren festival „Doajeni sevdalinke“, čime su završeni Dani Općine Stari Grad.
Festival „Doajeni sevdalinke“ trajao je tri dana, a održavao se u u sklopu obilježavanja Dana Općine Stari Grad Sarajevo i osme godišnjice od otvorenja muzeja Art kuće sevdaha.
Na ovaj način željela se skrenuti pažnja na dio muzičke baštine koja se čuva u Art kući sevdaha i da se javnost podsjeti na važnost njegovanja sevdalinke kao tradicije.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630