Delegacije 13 prijateljskih gradova i općina boravile u Starom Gradu


06. 5. 2016

U čast proslave Dana Općine Stari Grad, trinaest delegacija prijateljskih gradova i općina boravilo je u zvaničnoj posjeti Općini Stari Grad Sarajevo, te prisustvovalo sadržajima upriličenim povodom ovog dana.

U posjeti Starom Gradu boravili su predstavnici Burse, Osmangazija, Fatiha, Kepeza, Silivrija, Mehmetdžika, Umraniye, Makarske, Buzeta, Budve, Peći, Peći Istok i Bosanske Krupe, dok su iz općina Mamak, Karpoš, Gostivar, Ohrid, Ulcinj i Kastanjeto Karduči uputili čestitke povodom Dana Općine.

Delegacije su 04. maja odale počast šehidima na Šehidskom mezarju Kovači, položivši cvijeće, nakon čega su prisustvovali Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, održanoj u Vijećnici. Istog dana, delegacije su posjetile izložbu „Sarajevske sultanove sofe“, upriličenu u haremu Careve džamije.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Vedran Dodik delegacijama su uručili prigodne poklone kao znak zahvalnosti za dolazak i prijateljske odnose koje gaje sa Starim Gradom. Dolazak u ovu općinu iskorišten je i za brojne susrete i dogovore zajedničkih projekata. Sa Općinom Fatih potpisan je Sporazum o bratimljenju i saradnji, iako prijateljski odnosi ove dvije općine vežu još od 1990. godine. Općina Mehmedžik sa Sjevernog Kipra predala je pismo namjere za bratimljenje sa Starim Gradom, koje će biti upućeno u redovno proceduru. Kako su grad Bursa i Općina Osmangazi već učestvovali u brojnim projektima realizovanim u Starom Gradu, njihove delegacije su iskoristile dolazak da obiđu rekonstruisani Baščaršijski trg, Bakr-babinu džamiju, arheološki lokalitet At mejdan i drugo.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630