Obnovljene veze sa Općinom Fatih u Istanbulu


11. 8. 2015

 Načelnik Općine Fatih u Istanbulu, Mustafa Demir, primio je jučer u zvaničnu posjetu delegaciju Općine Stari Grad. Povod za ovu posjetu bilo je ponovno uspostavljanje pobratimskih veza između Fatiha i Starog Grada. Naime, ove dvije općine koje se nalaze u najstarijem dijelu gradova kojim pripadaju, i u sebi baštine najveći broj kulturno-historijskih znamenitosti, te su slične po mnogočemu, bratimile su se 1990. godine. Međutim, s vremenom su se ove veze pokidale, te je delegacija Starog Grada posjetila Fatih kako bi se ponovo uspostavili dobri odnosi između općina.

U kabinetu načelnika Mustafe Demira

 

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić je izrazio želju da sa Fatihom budu uspostavljeni dobri pobratimski odnosi kao i sa drugim općinama u Turskoj sa kojima je Stari Grad bratimljen.
“S obzirom da je tokom rata određena dokumentacija stradala, nemamo dokument koji je potpisan 1990. godine, te predlažem da ponovo potpišemo Sporazum o bratimljenju i obavime sve potrebne procedure u općinskim vijećima,” kazao je Hadžibarić.

Hadžibajrić i Demir dogovorili saradnju


Demir je spremno prihvatio ovaj prijedlog istakavši da je Fatih bratimljen sa samo dvije općine, ali da Stari Grad i Sarajevo svakako zaslužuju posebno mjesto. Predloženo je novi sporazum o bratimljenju, ukoliko budu ispoštovane sve procedure, bude potpisan u Starom Gradu, 25. novembra, na Dan državnosti BiH, kada bi delegacija Fatiha došla u zvaničnu posjetu ovoj općini.
Sastanku u kabinetu načelnika Demira prisustvovao je i Husein Kansu, bivši državni parlamentarac Republike Turske i ugledni biznismen, koji je posredovao bratimljenju općina 1990. godine. Posredstvom Abdulaha Skake, predsjednika Općinskog odbora SDA, Kansu je dogovorio i jučerašnji sastanak.
Podsjećamo, Općina Stari Grad bratimljena je sa turskim Općinama: Osman Gazi (Bursa), Silivri, Kepez, Mamak, Umranije i Selcukly-Konya. Brojni su projekti posljednjih godina realizovani u općini Stari Grad zahvaljujući investiranju ovih općina. Gradnju Bakr-babine džamije i restauraciju arheološkog lokaliteta At mejdan finansirao je grad Bursa, gradnju Mevlevijskog istraživačkog centra na Kovačima finansirala je Općina Selcukly-Konya, Općina Osman Gazi izdvojila je sredstva za sufinansiranje rekonstrukcije Baščaršijskog trga, a Općina Silivri za rekonstrukciju krova osnovne škole “Saburina”.

Zajednička fotografija sa sastanka


Općina Fatih je jedna od najvećih u Istanbulu i broji oko jedan milion stanovnika, te ima godišnji budžetu iznosu od 90 miliona eura.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630