Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad


04. 5. 2015

 
 
 

Povodom 02. maja, Dana Općine Stari Grad u prisustvu brojnih visokih zvanica, delegacija pobratimskih općina i predstavnika diplomatskog kora u BiH...
Sjednicu je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Vedran Dodik koji se u svom govoru zahvalio brojnim zvanicama koji su svojim prisustvom uveličali sjednicu, među njima i delegacijama pobratimskih općina: Osman Gazi, Umranije, Silivri, te grada Bursa iz Republike Turske, Karpoš, Ohrid, Bosanska Krupa, Makarska...
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je da je za svakog posmatrača u dugom vremenu Sarajevo prepoznatljiv grad, ali i više od toga.
"To je simbol patnje i stradanja ljudi. A valja naglasiti da patnje i stradanja uglavnom proističu iz neznanja i djelovanja na osnovu njega. Sarajevo je simbol velike i najvažnije nade ljudi da svoje pravo na život i sreću mogu realizovati uz slobodu izbora da budu to što jesu, a to znači da budu neponovljivi pojedinci u svojim parcijalnim i općim pripadanjima", naglasio je Hadžibajrić u obraćanju prisutnima. Dodao je kako ime Sarajeva u pisanom naslijeđu svijeta, sve od prvog javljanja pa do danas, je učestalije od imena Beograda i Zagreba.

Svečanoj sjednici prisustvovale su brojne zvanice, među kojima su bili i gradonačelnik Burse Recep Altepe, načelnik Općine Osman Gazi, Mustafa Dundar, hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vechio, Ambasador Države Palestine Rezeq N.M. Namoora, Vatikanski nuncij u BiH Luigi Pezzuto, premijer Kantona Srajevo Elvedin Konaković, delegacije iz turskih općina Umraniye, Silivri Makarska, Kragujevac, Buzet, Karpoš, Bosanska Krupa, Ulcinj, Ohrid, Krško, ali i predstavnici ambasada Makedonije, Saudijske Arabije, Grčke, Češke i Rumunije.

Gradonačelnik Burse Recep Altepe podsjetio je da su Općina Stari Grad i Bursa pobratimske općine i kazao da je Bursa u dobrim i lošim vremenima uz BiH.
Poručio je kako "želi da Sarajevo i BiH uvijek budu jaki", da Turska radi zajedno s BiH, da se zajedno razvijaju i da BiH nikada više ne doživi teške dane.
Mustafa Dundar, načelnik turske općine Osman Gazi, kazao je da su Općina Stari Grad i Općina na čijem je on čelu pobratimske općine. Naglasio je da njegova općina pruža podršku projektima koje realizuje Općina Stari Grad.

Povodom Dana Općine Stari Grad dodijeljena su priznanja i zahvalnice pojedincima i udruženjima. Općinske povelje sa zlatnim štitom uručene su Kasimu Aliću, Armisu Mašiću i Udruženju boraca "Patriotska liga". Povelju s grbom općine dobio je profesor Fehim Hećo, a za policajca godine proglašen je Kemo Musić. Fudbalski klub "Mošćanica" i Fahrudin Abaz su dobili zahvalnice.

Kasim Alić Armis Mašić
Udruženje boraca "Patriotska liga" Fehim Hećo
Kemo Musić Muhidin Abaz
 
Fudbalski klub "Mošćanica"  

U kuturno-zabavnom programu nastupili su: hor RKUD “Proleter” sa numerama “Kad ja pođoh na Bentbašu” i “Svi dilberi”, nastavnica OŠ “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković” Amra Efendić sa spletom tradicionalnih pjesama i mlada umjetnica Lejla Čeušević uz klavirsku pratnju Zlatka Durakovića.


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630