Održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad


05. 5. 2014

Dobitnici priznanja

Historijski značaj 02.maja, 1992. godine, dana kada se pisala sudbina našeg grada i odredila njegova budućnost, obilježen je i danas održavanjem Svečane sjednice Općinskog vijeća Stari Grad.
Sjednicu je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Vedran Dodik koji je na početku prisutne pozvao da se učenjem Fatihe ili minutom šutnje prisjete svih koji su izgubili živote i nisu više s nama. Predsjedavajući je u svom govoru zahvalio i brojnim zvanicama koji su svojim prisustvom uveličali sjednicu, među njima i delegacijama pobratimskih općina: Osmangazi, Seldžuk, Umranije, Silivri, te Bursa iz Republike Turske, Budva, Karpoš, Kruja, Bosanska Krupa...
Nakon predsjedavajućeg prisutne je pozdravio načelnik Ibrahim Hadžibajrić podsjetivši da je Općina Stari Grad jedna od najstarijih u BiH u doba modernih uređenja države gdje se susreću različite vjere, kulture i tradicije što je jedinstven slučaj, a pogotovo u vrijeme velike krize morala, koja nije samo slučaj vezan za našu općinu, državu, nego je to karakteristika globalnog otuđenja jednih od drugih. (kompletan govor načelnika Hadžibajrića pročitajte ovdje.)

Povodom 02. maja uručena su i općinska priznanja i povelje:
Općinsku povelju sa zlatnim štitom dobio je Suad Pecar, borac za BiH i jedna od značajnijih ličnosti u ratnom periodu na prostoru MZ Širokača, ali i šire.
Općinska povelja sa zlatnim štitom pripala je i Muhamedu Grebi, nosiocu najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

Priznanje Zlatni sebilj ustanovljeno je 2010. godine i do sada je uručeno četiri puta, i to 2010. godine Mustafi Sevinču i Šemsudinu Džeki i 2011. godine Redžepu Altepeu i Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi Kantona Sarajevo – odjeljenje Baščaršija. Ove godine priznanje Zlatni sebilj dobili su veliki prijatelji Općine Stari Grad Sarajevo, načelnici pobratimskih općina Osmangazi i Seldžuk: Mustafa Dindar i Ibrahim Ugur Altay.
Dindar je zaslužan za pružanje ekonomske pomoći pri realizaciji projekata u Općini Stari Grad, kao što su izgradnja Bakr-babine džamije, informacionog sistema na Kovačima, te izdvajanju sredstava za rekonstrukciju Baščaršijskog trga čija će realizacija početi u oktobru ove godine.
Altay se smatra zaslužnim za jačanje ove dvije lokalne zajednice i njihovo međusobno povezivanje što se najbolje ogleda kroz projekte kao što je izgradnja Mevlevijske tekije na Kovačima.

Policajac godine je, za brojna dostignuća, a naročito za zalaganje u vrijema spašavanja Adisa Bostandžije iz nabujale rijeke Miljacke, Dževad Sofović.

Nakon dodjele priznanja i povelja, prisutnima su se obratili i pomoćnik načelnika Općine Silivri Bora Balčioglu, te pomoćnik načelnika Općine Umranije Mesut Ozdemir, prenijevši pozdrave iz svojih općina i izrazivši zadovoljstvo saradnjom sa Starim Gradom.

U kuturno-zabavnom programu nastupili su vokalna grupa Kulturno-umjetničkog društva “Baščaršija” i profesori Srednje muzičke škole: Boško Jović-gitara i Adnan Cico-saksofon.

Po završetku sjednice upriličena je zakuska u holu Velike sale.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630