Održana sedma sjednica Općinskog vijeća Stari Grad


29. 5. 2013

U velikoj sali Općine Stari Grad jučer (28. maja, 2013. godine) održana je 7. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad, nakon što su izvršene određene izmjene dnevnog reda. Naime, tačka 4. Prijedlog Odluke o raspodjeli budžetskih sredstava sportskim organizacijama iz tekućih grantova za 2013. godinu preformulisana je u Informaciju o raspodjeli budžetskih sredstava sportskim organizacijama iz tekućih grantova za 2013. godinu.


Također, na dnevni red je uvršten Prijedlog Zaključka o stavljanju van snage Zaključka Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo, broj: 02-49-335/11 od 21. jula 2011. godine, o davanju saglasnosti za zaključivanje Sporazuma o davanju na korištenje i upravljanje bazena “Bentbaša”, JP”Olimpijski bazen Otoka” d.o.o. Sarajevo. Kako pomenuti Sporazum nikada nije ni potpisan, jer se tadašnja uprava JP”Olimpijski bazen Otoka” izjasnila da ne mogu finansirati neophodne prepravke i uređenje bazena “Bentbaša”, vijećnici su jednoglasno usvojili Zaključak o stavljanju van snage pomenutog zaključka iz 2011. godine.

Usvojen je i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o visini naknade za rad članova Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo, čime je izvršeno izjednačavanje sa vijećničkim paušalima; zatim
Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o dodjeli i prodaji stanova; Prijedlozi odluka o neposrednoj dodjeli i prodaji poslovnih prostora i Prijedlozi iz oblasti imovinsko pravnih odnosa.

Vijećnicima je jučer predočena i Informacija o provođenju odluke o načinu odabira projekata nevladinih/neprofitnih organizacija po LOD metodologiji.
Projekti sedam organizacija civilnog društva odobreni su u sklopu projekta “Jačanje lokalne demokratije – LOD III”: EDUS Stari Grad - “Središte napretka djece sa razvojnim teškoćama”; Fondacija lokalne demokratije - “Kulturna baština je IN”; Nove mogućnosti -“Edukacijom do zapošljavanja“; NVO altruista Svjetlo - “Zajedno stvaramo jednake šanse upoznajemo i volimo naš Stari Grad”; XY - “Prevencija nasilničkog ponašanja u općini Stari Grad Sarajevo”; RODA - “Osposobljavanje mladih, nezaposlenih osoba za tržište rada” i Infohouse - “Pomak u Starom Gradu”. Ove organizacije će u periodu od 10 mjeseci, kroz realizaciju pomenutih projekata, za što je izdvojeno 306.250 KM, od čega je Općina obezbijedila 15 odsto od ukupnog iznosa, raditi na jačanju kapaciteta općine, pogotovo u segmentu zapošljavanja i prevencije nasilja.
Vijećnicima se obratio i načelnik Ibrahim Hadžibajrić koji se nadovezao na temu nevladinih i drugih organizacija od kojih svakodnevno pristižu zahtjevi za odobravanjem sredstava od strane Općine. Načelnik je zamolio vijećnike da i oni prenesu informaciju svima koji im se obrate sa takvim zahtjevima da Općina nema sredstava i da im ne može izaći u susret.
“Morate znati da Kanton Sarajevo već tri mjeseca kasni sa redovnim dotacijama prema Općini i ako se nastavi taj trend mi ćemo ovu godinu završiti u minusu 1-1,5 milion KM, ali ne naših sredstava nego kantonalnih. Kanton čak ne finansira ni naše projekte koje su planirali kroz budžet Kantona Sarajevo, kao što je npr. izgradnja zgrade za interno raseljene na Baruthani za koju su nam prošle godine trebali uplatiti 150.000, a ove godine 100.000 KM. Imajući sve ovo u vidu, nama su prioritet projekti koje smo planirali u ovoj godini i koje moramo finansirati, a za sve ostale zahtjeve sredstava jednostavno nema,” objasnio je Hadžibajrić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630