Održana Svečana sjednica povodom Dana Općine Stari Grad


07. 5. 2013

U prepunoj sali Doma Oružanih snaga BiH, Općina Stari Grad Sarajevo obilježila je jučer Svečanom sjednicom, 02. maj, Dan Općine. Sjednicu je otvorio predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Vedran Dodik podsjetivši da je Stari Grad nastao prije 550 godina jer tada je njegov osnivač Ishak-beg Ishaković podigao prve objekte i utemeljio ovaj grad.
"Općina Stari Grad, kao političko-teritorijalna jedinica, nastala je u drugoj polovini prošlog vijeka u socijalističkom sistemu. Dakle, nije nastala 2. maja. Tog datuma 1992. godine ona je trebala nestati, kao što je istog dana trebala nestati i tada već međunarodno priznata država BiH po planu koji su osmisliti u Beogradu, a koji je trebala provesti bivša JNA napadom na Stari Grad i Sarajevo u pokušaju njegovog zauzimanja i pokoravanja", rekao je Dodik.


Prisutnima se obratio i načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić, koji je, također, podsjetio na značaj 2. maja 1992. godine, kazavši da je to bio sudbonosan datum u historiji Starog Grada, ali i cijele BiH.
“Naša borba traje i danas, ali sada vodimo bitke za napredak i prosperitet Općine Stari Grad, za ugodniji i ljepši život njenih građana, za bolji standard boračke populacije i socijalno ugroženih, za dostojansvenu starost naših penzionera – a, ni ta borba nije nimalo lahka,” kazao je Hadžibajrić. On je iskoristio priliku da zahvali investitorima iz turskih pobratimskih općina za brojne projekte koje su finansirali: izgradnja Bakr-babine džamije, Osmangazi-Bursa sebilja, mosta na Obhodži, Mevlevijske tekije, uspostavljanje Informacionog sistema na Šehidskom mezarju Kovači itd.
Uz bogat kulturno-zabavni program u kojem su nastupili Armin Muzaferija i KUD”Bratstvo”, najzaslužnijim pojedincima i kolektivima uručena su općinska priznanja i povelje.
Općinska povelja sa zlatnim štitom dodijeljena je Jusufu Pušini, kao jednoj od najznačajnijih ličnosti u ratnom i postratnom periodu u općini Stari Grad.
“Ova priznanja obavezuju nas dobitnike da od sutra počnemo raditi kao da nam je prvi radni dan u životu i opravdamo ono za što smo nagrađeni,” kazao je Pušina.
Povelja sa grbom Općine Stari Grad dodijeljena je Pokopnom društvu Bakije, a preuzeo je hadžija Fuad Šehbajraktarević, predsjednik društva. Priznanje "Policajac godine" pripalo je rukovodiocu Prvog sektora Policijske stanice Stari Grad, Edževidu Svraki.
Pored brojnih uglednih gostiju i zvanica, sjednici su prisustvovali i čelnici općina Osmangazi i Silivri iz Republike Turske, Budva (Crna Gora), Karpoš (Makedonija), te Bosanska Krupa (BiH), sa kojima je Općina Stari Grad Sarajevo potpisala Sporazume o bratimljenju.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630