Održana 6. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad


30. 4. 2013

Na početku 6. sjednice Općinskog vijeća Stari Grad, održane danas (30. aprila, 2013. godine) na dnevni red uvrštene su još dvije tačke: Prijedlog Zaključka o izdvajanju sredstava za finansiranje organizacije obilježavanja Dana Općine Stari Grad Sarajevo i Prijedlog zaključka o prihvatanju Sporazuma o saradnji između Općine Stari Grad Sarajevo i Općine Umranije, Istanbul (Republika Turska), a obje tačke kasnije su i usvojene.
Vijećnici su osvojili Odluku o dodjeli priznanja Općine Stari Grad Sarajevo prema kojoj je Općinsku povelju sa zlatnim štitom dobio Jusuf Pušina, Povelju sa grbom Općine Stari Grad dobilo je Pokopno društvo "Bakije", a Policajac godine je Edževid Svraka.
Većinu glasova nije dobio Prijedlog Zaključka o dodjeli finansijske pomoći Općini Foča – Ustikolina, te nije ni usvojen. Za ovaj prijedlog bili su vijećnici SDP-a, SBB-a, te Vedran Dodik iz Nezavisne liste za moj grad i Nermin Bjelak iz BPS-a. Suzdržani su bili vijećnici SDA, Ekrem Kaljanac iz BPS-a i samostalna vijećnica Alma Jašarević, dok su protiv bili SDU, SBiH i Naša stranka.
Usvojeni su: Prijedlog Odluke o proceduri raspodjele i okvirnim kriterijima za upotrebu tekućih grantova Budžeta Općine Stari Grad Sarajevo namijenjenih za nevladine i neprofitne sportske organizacije; Prijedlog Odluke o raspodjeli budžetskih sredstava za finansiranje projekata iz redovne djelatnosti boračkih udruženja za 2013. godinu, te Prijedlog Zaključka u vezi sa realizacijom projekta “Izgradnja javne podzemne garaže na lokalitetu Šahinagića ulice”.
Također, vijećnici su usvojili prijedloge odluka o dodjeli u zakup poslovnog prostora u ulici Mula Mustafe Bašeskije broj 7 i prostora u ulici Štrosmajerova broj 3/1, kao i Prijedlog Odluke o priznavanju uloženih sredstava zakupaca u sanaciji poslovnih prostora Općine Stari Grad Sarajevo.
Uz izmjene usvojen je i Prijedlog zaključka o izdvajanju finansijskih sredstava na ime nabavke uniformi za pripadnike Policijske stanice Stari Grad Sarajevo.
Načelnik policijske uprave Stari Grad Fahrudin Halač pojasnio je kako se radi o opremi vrhunskog kvaliteta kojoj je garancijski rok pet godina. “Tom opremom opremit ćemo 30 ljudi koji će činiti jedan vod koji će biti zadužen za sprječavanje obimnijeg narušavanja javnog reda i mira”, rekao je Halač.
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je kako se slaže sa vijećnicima koji su kazali da su pomenute stvari u nadležnosti Kantona Sarajevo. “Svi znamo u kakvoj je situaciji Kanton i bez obzira na to meni je drago što svi zajedno u skladu sa mogućnostima možemo pomoći Policijskoj stanici Stari Grad”, riječi su Hadžibajrića .
Vijeće je nakon diskusije usvojilo Zaključak da načelnik Općine do kraja 2013. godine u skladu sa raspoloživim sredstvima i realnim mogućnostima budžeta obezbijedi grant u iznosu od 60.000 KM za nabavku neophodnih uniformi i opreme pripadnicima Prvog voda jedinice za sprječavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.
Jednoglasno je usvojen i izvještaj o radu Pravobranilaštva Općine Stari Grad Sarajevo za 2012. godinu, te informacija o realizaciji Budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za period od 01. januara, 2013. do 31. marta, 2013. godine i informacija o izboru kandidata korisnika Općinske stipendije u skladu sa Pravilnikom o stipendiranju nadarenih učenika i studenata za školsku 2012/13. godinu.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630