Usvojene izmjene Statuta Općine Stari Grad i budžet za 2013. godinu


27. 2. 2013

Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je na četvrtoj sjednici Odluku o izmjenama i dopunama Statuta Općine Stari Grad Sarajevo. Ovim izmjenama omogućen je izbor i drugog zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća, te definisano trajanje njihovih mandata i odredbe za razrješenje sa dužnosti koje će se vršiti 2/3 većinom glasova. Sekretara Općinskog vijeća bira Vijeće, ali u skladu sa Zakonom o državnoj službi FBiH i putem Agencije za državnu službu FBiH. Također, uzvršeno je usklađivanje Statuta sa odredbama Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni Načelnika Općina u FBiH, kojim je utvrđeno ko zamjenjuje Načelnika Općine u slučaju odsustva ili spriječenosti. U nadležnosti Općinskog vijeća uveden je i izbor delegacije u Gradsko vijeće, što je Vijeće i do sada radilo, ali nije bilo definisano Statutom. Izvršeno je usklađivanje odredaba Statuta sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH u smislu nadležnosti za utvrđivanje organizacije jedinstvenog organa uprave i donošenja Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji.
“Ovo su hitne i nužne intervencije Statuta kako bi se proturječnosti sa federalnim zakonima ispravile i uskladile,” pojasnio je Šukrija Bakšić, predsjednik Komisije za propise i statut.
Prijedlog Budžeta Općine Stari Grad Sarajevo za 2013. godinu, u iznosu od 19.212.000KM, Općinsko vijeće usvojilo je sa 25 glasova za, jednim protiv i dva suzdržana. Usvajanju prijedloga budžeta prethodilo je usvajanje dva zaključka:

  • da se na ime obnove Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, sa posebnih sredstava Civilne zaštite, izdvoji iznos od 20.000 KM (inicijativa vijećnika Ahmeda Mašića, Klub Stranke za BiH)
  • da se pristupi izradi idejnog i izvedbenog projekta izgradnje puta Dariva-Gazin Han, za što će se obezbijediti sredstva u iznosu od 10.000 KM (inicijativa vijećnika Irfana Čengića, Klub SDP)

Načelnik Hadžibajrić je pojasnio da je budžet Općine Stari Grad za 2013. godinu, u odnosu na prošlu godinu, veći za oko milion maraka i da je dosta realan.
"Prioritet će nam biti infrastruktura u ruralnim dijelovima, a u centralnom dijelu ćemo se bazirati na sanaciju preostalog dijela Ulice Ferhadija što ćemo pokušati realizovati sa višim nivoima vlasti, te uređenje zelenih površina. Pored toga, ove godine smo skoro dvostruko povećali sredstva namijenjena za poljoprivrednu proizvodnju, sa 100.000 na 183.000 KM. Radi se isključivo o individualnim poljoprivrednim proizvođačima, tako da ćemo tim aktivnostima uposliti više osoba, čime ćemo općenito poboljšati zapošljavanje u Starom Gradu," kazao je Hadžibajrić.

Vijeće je usvojilo Prijedlog Rješenja o imenovanju članova Komisije za priznanja Općine Stari Grad Sarajevo: Vedran Dodik (predsjednik), Nermin Bjelak (zamjenik) i članovi Mirsad Habibović, Azra Softić, Elvir Muslim, Haris Hrvo, Minela Alić, Gradimir Gojer, Alija Begić, Ferida Muratspahić, Tarik Badnjević, Hilmo Kovač, Elma Karadža, Suad Katica i Almir Mašić.
Seid Škaljić razriješen je dužnosti predsjednika Komisije za poslovne prostore, a umjesto njega imenovan je Mensud Pekmez.

 Također, usvojen je Prijedlog Odluke o privremenom korištenju javnih površina, te Prijedlozi Zaključaka o prihvatanju Sporazuma o saradnji Općine Stari Grad sa općinama Mamak (Republika Turska) i Chiesanuova (Republika San Marino).
Verifikovan je mandat samostalne vijećnice Alme Jašarević, a na kraju sjednice vijećnici su se bavili tekućim pitanjima. Predsjedavajući Dodik je pojasnio da se 30 vijećnika izjasnilo za nabavku tableta putem kojih će ubuduće primati materijale sjednica Općinskog vijeća, dok se samo jedan vijećnik izjasnio da i dalje želi primati materijal u pisanoj formi. Usvojen je Zaključak da se pristupi nabavci, obuci i zaduživanju tableta kako bi vijećnici ubuduće materijale za sjednice dobijali elektronskim putem.
Sredstva za nabavku tableta će se preusmjeriti sa stavke za umnožavanje i pripremu materijala za sjednice Općinskog vijeća, a po isteku mandata vijećnici će biti dužni da razduže tablete.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630