Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad


07. 5. 2024

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo. Uz prisustvo uglednih zvanica, događaj je obilježen svečanim programom i dodjelom značajnih priznanja.
 
Predsjedavajući Općinskog vijeća Seid Škaljić istakao je na samom početku govora da ih očekuje niz zajedničkih projekata te da su u prethodnoj godini Općinsko vijeće i Općina Stari Grad bili suočeni s izazovima. “Naišli smo na brojne prepreke koje su prijetile blokadom rada, čak i u slučaju mnogih bitnih projekata koje smo željeli realizovati. Čak ni zakon nije prepoznao te okolnosti do tog trenutka. Međutim, zahvaljujući zajedničkom naporu svih vijećnica i vijećnika, odlučno smo krenuli u suočavanje s tim izazovima. Razgovaramo, međusobno se uvažavamo, sarađujemo i pripremamo projekte. Naša predanost nije samo izražavanje ljubavi prema Starom Gradu, već i aktivno učestvovanje u njegovom životu. Ovaj tim je sposoban postići izuzetne rezultate za našu Općinu, a povjerenje koje ste nam pružili bit će opravdano”, kazao je predsjedavajući Škaljić.
 
Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić obratio se okupljenima s uvjerenjem da zajedno ulaze u novo razdoblje progresivnog razvoja i obnove.
“Ovo je više od borbe za osvajanje novog mandata. Ovo je borba za budućnost naše Općine. Pokazali smo hrabrost i odlučnost da uplovimo u novo poglavlje, s jasno definisanom strategijom i projektima vrijednim preko 60 miliona KM. Stabilnost i kontinuitet ključni su za uspjeh ove nove ere naše zajednice, jer su nas previše turbulencija iz prošlosti usporavale. Ne smijemo dopustiti da nas nove turbulencije zaustave”, istakao je načelnik Čengić. Također, najavio je uspješan završetak tenderskih postupaka za dva ključna projekta, vrtić Agan Bostandžić i igralište Medresa, te naglasio nastavak projekata koji će dalje oblikovati budućnost Starog Grada.
 
Gospodin Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, istakao je u svom govoru važnost odgovornosti ljudi koji vode Općinu Stari Grad, vjerujući da su svjesni svojih uloga.
“U vremenu u kojem se nalazimo, nema mjesta za ponavljanje prošlih grešaka. Od nositelja vlasti očekuje se da ponude građanima i državi nešto novo i bolje. U tom kontekstu, poticajni su projekti koje Općina Stari Grad provodi kako bi unaprijedila svoj status i ugled, te se nadam da će ta pozitivna energija nastaviti oblikovati budućnost”, naglasio je gospodin Komšić.
 
Na svečanoj sjednici dodijeljena su važna priznanja pojedincima i institucijama za njihov izuzetan doprinos zajednici:
Općinsku povelju sa zlatnim štitom za požrtvovano djelovanje na pronošenju istine o suštini agresije na RBiH dobio je Avdo Huseinović.
Povelju sa zlatnim štitom za izuzetan doprinos u organizovanju i izvođenju odbrane na području općine, te otklanjanju opasnosti od ratnih razaranja njenog područja dobilo je Udruženje boraca „Crni labudovi“, a povelju je preuzeo predsjednik Udruženja Avdo Subašić.
Povelju sa grbom Općine Stari Grad za izuzetan doprinos u očuvanju i njegovanju prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa dobila je Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, a povelju je preuzeo direktor Dženan Handžić.
Zlatni sebilj za doprinos u razvoju i afirmaciji Općine, razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima, ove godine dobio je Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.
Kolektivno priznanje - Zlatni sebilj pripalo je Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpašića, a priznanje je preuzeo predsjednik Upravnog odbora Fehim Škaljić.
Priznanje „Policajac godine“ za izuzetan doprinos i postignute rezultate u zalaganju za ostvarivanje što povoljnije bezbjedonosne situacije na području Općine Stari Grad Sarajevo dobila je Merima Čelik.

Na kraju ceremonije, u ime svih dobitnika, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke, Dženan Handžić, izrazio je zahvalnost i ponos na priznanje koje je institucija primila.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630