Sanacija stepeništa u ulici Za beglukom: Građani zadovoljni, popravka najkraće rute do srca grada

Počela je realizacija još jednog projekta u općini Stari Grad planiranog za 2020. godinu, a kojim se ispunjavaju prijedlozi i zahtjevi građana za poboljšanje infrastrukture unutar njihovih naselja. Riječ je o sanaciji kaldrmisanog i armirano-betonskog stepeništa u ulici Za beglukom, a isto pripada mjesnim zajednicama Širokača, Bistrik i Mjedenica. Kako kažu građani, ovo stepenište je za njih najkraća ruta do srca grada i koristi ga veliki broj ljudi, kako ovog tako i drugih okolnih naselja.

Stepenište u ulici Za beglukom je iznimno frekventna pješačka zona, odnosno jedna od glavnih pješačkih veza od Mjedenice, Bistrika, pa do Širokače. U jednom dijelu je kaldrma, a u drugom betonske ploče. Iako se kaldrme u današnje vrijeme često uklanjaju jer su nepraktične i skupe za održavanje u odnosu na asfalt, Općina Stari Grad nastoji očuvati tradiciju i vrijednost svojih ulica. Pored toga, kaldrme daju posebnu ljepotu starogradskim sokacima, pa tako i ovom koji se nalazi u neposrednoj blizini Jediler turbeta, poznatijeg kao turbe 'Sedam braće'.

U razgovoru sa građanima ove starogradske ulice saznali smo da će sanirana kaldma mnogo značiti sa estetskog, ali prvenstveno praktičnog i sigurnosnog aspekta. „Presretni smo zbog radova na našem starom stepeništu niz ulicu, jer ga koristimo jako često, to nam je najbrža pješačka ruta do srca grada. Na nekim dijelovima je potpuno urušeno, zimi se tu stvori led i zaista zna biti vrlo riskantno silaziti tim stepenicama, pogotovo za starije osobe“, potvrdio nam je Huso Ahmethodžić koji živi na broju 43 ulice Za beglukom. Ahmethodžić je pohvalio rad Općine Stari Grad na čelu sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem istakavši da kao stanovnik primjećuje brojna ulaganja i sanacije u njegovoj mjesnoj zajednici Širokača.

Nekoliko brojeva niže, Za beglukom 31, u uređivanju avlije zatekli smo 70-godišnju Muliju Dizdarević, koja je također potvrdila značaj ovog projekta za građane: „Stepenište koristi zaista veliki broj ljudi, kako građani ove ulice, tako i građani brojnih drugih ulica na Širokači, a kad dođe do problema sa kombi prevozom tada baš puno ljudi ovuda prolazi pješke“, kazala je Mulija i dodala da je stepenište oštećeno i dotrajalo u toj mjeri da ga je rizično koristiti, posebno starijim osobama. S obzirom da je Mulija skoro cijeli svoj život provela u ovom dijelu Starog Grada, sa nama je podijelila sjećanja još od 50-ih godina prošlog stoljeća: „Još kao mala djevojčica sam gledala kad se radilo i postavljale kocke, kroz vrijeme se naravno sve ošteti i dotraje, i potrebno je sanirati. Nadam se da će se radovi izvesti kvalitetno“, poručila je Mulija.

 

Šta će se raditi

S obzirom da je stepenište veoma značajno za svakodnevnu putnu komunikaciju velikog broja građana, nalogom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, uradit će se sanacija cijelom njegovom dužinom. Rekonstrukcija putne infrastrukture, posebno u padinskim naseljima, i ove godine je u fokusu djelovanja.

„Ove godine smo se najviše bazirali na infrastrukturu jer to je nešto što čini osnovu za kvalitetan život u bilo kojoj lokalnoj zajednici. U infrastrukturu u Starom Gradu ćemo uložiti blizu dva miliona maraka. To nije samo „ušminkavanje“ ulica, nego i zamjena podzemnih instalacija, a to su voda i kanalizacija, pa tek onda asfaltiranje,“ izjavio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić u nedavnom intervjuu za agenciju Patria.

Inače, dio ovog stepeništa se nalazi iznad tunela i to je betonski dio, dok je donji dio ispod tunela, i on je kaldrmisan. Radovi se trenutno izvode u gornjem dijelu, iznad tunela. Gornji dio stepeništa je dužine oko 40 metara, dok je donji dio kaldrmisani oko 120 metara. Ovaj projekat košta oko 53.000 konvertibilnih maraka, a izvođač radova je firma 'Klico trans gradnja' iz Sarajeva.