Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Općini: I načelnik Hadžibajrić davalac krvi

Služba civilne zaštite Općine Stari Grad je u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH, Udruženjem Srce za djecu oboljelu od raka i Crvenim križom Stari Grad danas organizovala akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, mr Ibrahim Hadžibajrić je svojim dolaskom i darivanjem krvi dao doprinos današnjoj jako važnoj akciji koja će sigurno mnogima spasiti život.

„Ja sam redovni davalac krvi, a budući da imam nultu krvnu grupu, često su me i zvali da dam krv. Ta navika mi je ostala još od najranije mladosti, pa sve do današnjih dana“, istakao je načelnik Hadžibajrić. Dodao je i to da Općina Stari Grad već godinama u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH i Crvenim križom Stari Grad organizuje ove akcije kojim se spašavaju životi, te naglasio da davanjem krvi čovjek pokazuje istinsku humanost.

Krv je dragocjena tečnost i jedina koja se ne može proizvesti na umjetan način. Jedna darovana doza krvi spašava čak tri života.

Sekretar Crvenog križa Stari Grad, Edina Mirojević kazala nam je kako ovakve aktivnosti organizuju najmanje šest puta godišnje i da svake godine bude najmanje 200 dobrovoljnih davaoca krvi iz Starog Grada. „Što se tiče odziva građana moram istaći da su oni uvijek dobri, međutim darovati krv ne može svako. To mora biti zdrava osoba, starosne dobi od 18 do 65 godina, da ne konzumira nikakve antibiotike, da nije u zadnjih šest mjeseci radila hidžamu, pirsing, tetovažu... Žene mogu darivati krv svaka četiri mjeseca, a muškarci svaka tri“, kazala je Mirojević.

I ove godine veliki broj uposlenika Općine Stari Grad odzvao se ovoj humanoj akciji doniranja krvi. Među prvima je bila Senida Šabić-Fočo, koja nam je ispričala da je prvi put dala krv 1993. godine i da od tada to redovno radi. To je kaže human gest, a i velika je satisfakcija znati da si nekome spasio život. Sličnog mišljenja je i tridesetogodišnja Azra Kaljanac. „Godinama sam redovni davaoc krvi i ovo mi je već deseti put. Svaki put osjećaj je poseban i namjera mi je i dalje to raditi“, riječi su Azre.

Krv je darovala i Lejla Dizdarević, po ovlašetnju općinskog načelnika pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu. Kazala nam je da je odziv jako dobar i da je u prvih sat vremena bilo čak 16 osoba koje su darovale krv. „Broj bi bio i veći ali nažalost nisu svi mogli dati krv iz zdravstvenih razloga“, istakla je Dizdarević.

Današnji davalac bila je i Guta Mirsada koja je slučajno prolazila i vidjela da je u toku akcija dobrovoljnog darivanja krvi. „Ovo mi je prvi put da sam dala krv, iako sam odavno imala tu želju. Sasvim slučajno sam prolazila i vidjela da je akcija u toku. Pitala sam da li trebaju neki nalazi, kazali su da ne treba. Upravo sam dala krv i mogu vam reći da se nekako lijepo osjećam, jer znam da će to nekome dobro doći“, riječi su Mirsade.

Među današnjim davaocima krvi bila je i Endžejna Hujdur: „Kad god zdravstveno mogu, darujem krv. S obziram da to radim godinama i u bazi sam podataka, nekada me i nazovu da dođem da dam krv za bolnicu“, kazala je Hujdur.

U ime Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka, današnjem događaju prisustvovala je sekretar Jasna Vatreš.