Utopljavanje 12 objekata individualnog stanovanja u Starom Gradu – investicija od 266.000 KM

Općina Stari Grad potpisala je danas sporazum sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo o realizaciji Modela poboljšanja energetske efikasnosti u zgradarstvu na području Kantona Sarajevo.

Ovim sporazumom izvršit će se utopljavanje i saniranje čak 12 objekata individualnog stanovanja u Starom Gradu, što je investicija od 266.000 KM. Taj iznos finansiraju Općina Stari Grad (30%), Grad Sarajevo (10%), Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (5%), te vlasnici objekta ostatak od 55%. Riječ je o vlasnicima objekata koji su se prijavili na javni poziv, koji je SERDA raspisala u proljeće 2019. godine i koji su ispunili uslove definisane u javnom pozivu. U ime općinskog načelnika, sporazum je potpisala Selma Velić, pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

„Za Općinu Stari Grad je ovaj projekt veoma bitan, s obzirom na to da se na području naše općine nalazi najviše objekata individualnog stanovanja. Osim što će vlasnici objekata dobiti nove objekte sa aspekta utopljavanja, na ovaj način doprinosimo i zaštiti okoliša, jer su svi objekti koji će se sanirati ranije koristili goriva koja su u velikoj mjeri zagađivali zrak", kazala je Velić nakon potpisivanja sporazuma.

Sporazum su potpisale i općine Novo Sarajevo, Vogošća, Ilidža, te Grad Sarajevo, što znači utopljavanje ukupno 54 objekta na području Kantona Sarajevo. U skladu sa aneksom Sporazuma svi finansijeri projekta su u obavezi da Kantonalnom stambenom fondu doznače novac, kako bi tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova što prije bio raspisan. Redosljed rekonstrukcije objekata bio bi usklađen s bodovnom listom i na osnovu obezbijeđenih finansijskih sredstava. Objekti koji, zbog nedostatka finansijskih sredstava, ne budu završeni do kraja ove bit će rekonstruisani u narednoj godini.