Postavljen prvi sloj asfalta na dionici regionalnog puta Dariva-Hreša R447

U sklopu projekta rehabilitacije regionalnog puta Dariva-Hreša R447, u dužini od 450 metara, postavljen je prvi sloj asfalta na kompletnoj dionici.

Postavljenje završnog sloja asfalta planirano je za danas ukoliko vremenske prilike budu povoljne, potvrđeno je iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine. „S obzirom da je sinoć padala kiša, čim se steknu uslovi i osuši podloga počet ćemo sa završnim asfaltiranjem“, pojašnjavaju. Nakon toga, planirano je i postavljanje nove horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije.

Radi se o dionici od mosta Bosansko-turskog prijateljstva na Obhodži prema Darivi, a projekat zajedno realizuju Općina Stari Grad i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

Radovi su podrazumijevali uklanjanje starog asfalta, proširivanje saobraćajnice, izmiještanje stuba električne energije, izgradnju više od 100 metara potpornih zidova uz saobraćajnicu, odvodnju površinskih voda, te drenažu.

Inače, regionalni put Dariva-Hreša R447 je od velikog značaja za stanovnike Mošćanice, Gazijinog Hana, Faletića, Baruthane, Nova Baruthane, Hladivoda, Brusulja i drugih naselja koji broje više od 1.500 domaćinstava.

Projekat košta više od 320.000 KM, a finansiraju ga zajednički Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad. Na početku ovog projekata gradilište su obišli općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima i Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve KS. Tada je istaknuto da se radi o nastavku projekta i saradnje iz oktobra, 2015. godine kada je urađena druga dionica ovog puta što je koštalo oko 330.000 KM.