Radni sastanak načelnika Hadžibajrića i načelnika Prve PU Safeta Šabovića

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić održao je danas redovni sastanak sa načelnikom Prve PU – PS Stari Grad Safetom Šabovićem na kojem su razgovarali o stanju sigurnosti na području Starog Grada i drugim aktuelnim temama.

Najviše je bilo govora o poštivanju i provedbi mjera Federalnog štaba civilne zaštite po pitanju zaštite od korona virusa, te kako poboljšati situaciju u smislu boljeg poštivanja propisanih mjera čime bi se smanjila mogućnost zaraze. Načelnik Šabović informisao je načelnika Hadžibajrića da policija i dalje vrši kontinuiran nadzor i obilazak svih osoba kojima je propisana samoizolacija.

“Načelnik Šabović me upoznao za usvojenim izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koje omogućavaju policiji kažnjavanje osoba koje ne poštuju mjere za zaštitu od zaraznih bolesti. Iako, prema tim izmjenama građani mogu biti kažnjeni za nenošenje maski i nepridržavanje drugih mjera, iskreno se nadam da neće biti potrebe za tim i da će građani biti disciplinovani, štititi sebe i druge,” kazao je načelnik Hadžibajrić nakon sastanka.

“Izmjena Zakona o javnom redu i miru daju nam veće ovlasti što znači da ćemo, u saradnji sa općinskim, kantonalnim i federalnim inspekcijama moći bolje raditi na poboljšanju stanja sigurnosti,” kazao je Šabović.

Inače, Općina Stari Grad usko sarađuje sa Prvom PU – PS Stari Grad na svim pitanjima kojima se može poboljšati opća sigurnost građana i kvaliteta života u ovoj lokalnoj zajednici. Jedan od najvećih zajedničkih projekata je uvođenje video nadzora na svim ulazima/izlazima iz Starog Grada, u užoj jezgri, te svim osnovnim i srednjim školama. Ovaj projekat je finansirala Općina Stari Grad, a sve kamere povezane su sa Prvom PU - PS Stari Grad gdje se vrši 24-erosatni nadzor i po potrebi djeluje.