Predstavljamo uspješne privrednike: „Alea dr.Kandić“ - najveća privatna klinika u Starom Gradu

U općinskom biltenu „Starogradski haberi“ redovno predstavljamo uspješne privrednike koji djeluju u općini Stari Grad Sarajevo. Kroz ove priče nastojimo dočarati poslovni ambijent i mogućnosti razvoja privrede u najstarijoj općini. Ujedno, predstavljamo put koji su naši privrednici prešli od početka svoje ideje o pokretanju privatnog biznisa, do uspješnih kompanija. Prvi put u općinskom biltenu predstavili smo jednu zdravstvenu ustanovu. Pročitajte priču...

Zdravstvena ustanova „Alea dr Kandić“ najveća je privatna klinika u Starom Gradu, a osnovana je 2005. godine. Do danas je zadržala isti koncept: smještajni dio klinike za pacijente koji čine moderno opremljeni apartmani gdje jedna sestra njeguje jednog pacijenta, te dijagnostički dio klinike gdje pružaju usluge medicinskih pregleda. Zahvaljujući predanom radu, kvaliteti i uslugama koje pružaju pacijentima, ova zdravstvena ustanova odavno je prerasla okvire glavnog grada, pa i države Bosne i Hercegovine. Danas imaju pacijente od Južne Amerike do Japana, a kako s ponosom ističu upravo su ti zadovoljni pacijenti njihova najbolja reklama.

Savremeno koncipiran prostor za potrebe modernog zdravstva

Osnivač zdravstvene ustanove „Alea dr Kandić“ je prof. dr Zuvdija Kandić, univerzitetski profesor – specijalista hirurg i subspecijalista abdominalne hirurgije, sa ogromnim hirurškim iskustvom koji je priznat na svjetskom nivou, a njegovu viziju uspješno je nastavio mr sci dr Adis Kandić, generalni direktor ove zdravstvene ustanove. Mr.sci.dr. Kandić najbolji je primjer kako se rad, trud i investiranje u vlastito znanje uvijek isplate jer upravo tako postigao je da sa samo 39 godina ima zvanje specijaliste opšte i abdominalne hirurgije, magistra medicinskih nauka i master biznis administratora. Također je i gostujući hirurg i izvodi operativne zahvate u nekoliko ustanova van Bosne i Hercegovine, uključujući Njemačku, Italiju i Albaniju, kao i regiju: Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Makedoniju. Istovremeno, klinika raste i širi se te je već za sljedeću godinu najavljeno otvaranje prve bolnice „Alea dr.Kandić“ u Sarajevu.

Sa mr.sci.dr. Kandićem razgovarali smo u klinici „Alea dr.Kandić“ smještenoj u samom srcu Starog Grada i neposrednoj blizini novosagrađene podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića.

„Naša klinika je osnovana 2005. godine i ciljano smo je osnovali u Starom Gradu s obzirom da u tom trenutku nije bilo nijedne privatne ustanove ove vrste na području ove općine. Usko smo specijalizirani za hirurške grane i to je naša osnovna djelatnost. U dijagnostičkim procedurama radimo laboratorijsku dijagnostiku, ultrazvučnu dijagnostiku, endoskopiju, ginekologiju, hirurgiju i ostale medicinske grane prema potrebi naših klijenata, „ ovim riječima mr.sci.dr Kandić počeo je priču o ovoj uspješnoj klinici.

„Alea dr Kandić“ nudi savremeno koncipiran prostor za potrebe modernog zdravstva sa najsavremenijom opremom. „S obzirom da se uskospecijalizirano bavimo jednim posebnim segmentom hirurgije, koji obuhvata koloproktološka oboljenja i benigne i maligne patologije, naši pacijenti nisu samo iz Sarajeva, već iz cijele BiH, ali i inostrani pacijenti. Imamo pacijenata od Južne Amerike do Japana, što je rezultat predstavljanja našeg rada na velikim svjetskim kongresima. Možemo se pohvaliti da već osam godina uživo snimkom predstavljamo operacije iz naše ustanove na najvećem svjetskom kongresu koloproktologije i inovativnih procedura u koloproktologiji koji se održava u Njemačkoj. Stoga smo prepoznati lokalno, kao i od strane svjetske akademske zajednice u ovoj oblasti medicine,“ ispričao je mr.sci.dr.Kandić.

Silajdžija: Nisam imao nikakvu nadu u život, a sada idem kući zdrav

U Klinici smo zatekli Mersudina Silajdžiju koji je ispričao da je tri mjeseca živio u agoniji i jakim bolovima prije dolaska u „Alea dr.Kandić“ . „Došao sam na pregled kod profesora Kandića na preporuku mog komšije. Tri mjeseca sam imao baš jake bolove i nisam imao nikakvu nadu u život. Nisam mogao čekati na operaciju u kliničkom centru. Ovdje mi je urađena operacija koja je trajala pet sati i odstranjen mi je želudac. Sada se osjećam fenomenalno, nisam imao nikakvih bolova i sedam dana nakon operacije idem kući zdrav.“

U pandemiji korona virusa na raspolaganju državi i građanima

Od početka pandemije korona virusa u našoj zemlji klinika „Alea dr.Kandić“ stavila je sve svoje kapacitete na raspolaganje državi. Prije tri godine oformili su Genetski centar, odnosno poslovnu jedinicu koja radi molekularna testiranja i sve genetske analize. „Krenuli smo u saradnju sa Općom bolnicom sa kojom smo zajednički radili testiranja, za njihove potrebe. To je u mnogome poboljšalo kvalitet usluge Opće bolnice jer smo sve svoje nalaze davali u roku od nekoliko sati. Nedavnim i trenutnim povećanjem broja zaraženih u našem gradu i zemlji, opet smo počeli raditi testove na COVID 19 kao ugovorna certificirana ustanova za brojne institucije u BiH,“ kazao je mr.sci.dr.Kandić. Inače, „Alea dr.Kandić“ trenutno broji 27 uposlenika i među rijetkima su u Bosni i Hercegovini koji su u toku pandemije korona virusa zaposlili dodatni kadar. U posljednjih mjesec dana zaposlili su još pet medicinskih radnika.

O poslovnom ambijentu u općini Stari Grad

„Jako smo zadovoljni poslovnim ambijentom i svim uslugama Općine Stari Grad. Model poslovanja Općine Stari Grad definitivno može poslužiti kao primjer drugim općinama u Sarajevu, ali i šire,“ ispričao je mr.sci.dr. Kandić. Osvrnuo se i na ulaganja u infrastrukturu Starog Grada. „Garaža i trg koji su sagrađeni u blizini naše klinike su projekat o kojem se dugo pričalo i zaista smo sretni zbog njegove realizacije. Nama je sada mnogo lakše raditi, a to vidimo i na našim klijentima. Već sam rekao da oni često dolaze izvan Sarajeva, ali i BiH i sada mogu doći u našu kliniku bez nepotrebnog gubljenja vremena u traženju parkinga. Prostor gdje se nalazi trg i garaža su naprosto procvjetali“.

Zdravstvena ustanova „Alea dr Kandić“ prepoznata je kao kao specijalizirana ustanova za posebna oboljenja, a sve više proširuju saradnju sa velikim bolnicama u BiH i šire gdje rade i na usko specijaliziranoj edukaciji medicinskog kadra i svim neophodnim elementima za praćenje novih trendova u medicini. Njihov cilj je pacijentima u Sarajevu, BiH i šire učiniti dostupnim savremene medicinske usluge i svjetske novitete.