Počele pripreme gradilišta za rekonstrukciju vrtića Bulbul

U toku je raščišćavanje terena i priprema gradilišta za početak velikog projekta rekonstrukcije Vrtića „Bulbul“, devastiranog u periodu agresije na naš grad i koji je od tada potpuno prestao sa radom. Vraćanjem u rad ovog vrtića, lijeva obala Miljacke, prvi put nakon agresije, dobit će javni vrtić. Objekat je u veoma lošem stanju, devastiran i zarastao u korov, tako da se prvo radi raščišćavanje terena kako bi se stekli uslovi za početak radova.

U Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Općine Stari Grad, koja je radila na ovom projektu, naveli su da će se on odvijati u fazama i da će uključivati kompletnu sanaciju enterijera i eksterijera. „Uradit će se svi arhitektonski i građevinski radovi, nove vodovodne i elektro instalacije, sanacija enterijera i vanjsko uređenje, kao i utopljavanje fasade“, kazali su.

 „Rekonstrukcija i puštanje u rad ovog javnog vrtića u ulici Hulusina, na Bistriku, značit će mnogo za građane, posebno imajući u vidu nedostatak kapaciteta sa kojim se odavno suočava Javna ustanova „Djeca Sarajeva“ koja upravlja svim javnim vrtićima na području Kantona Sarajevo,“ kazali su u Službi.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić najavio je početkom ove godine kroz program rada za 2020. godinu rekonstrukciju vrtića „Bulbul“ kao jedan od najznačajnijih projekata.

„Naš rad će i u 2020. godini biti usmjeren na ispunjavanje interesa stanovništva općine i utemeljen je na procjenama potreba i zahtjeva. Od projekata koje ćemo raditi u ovoj godini izdvojio bih potpunu rekonstrukciju vrtića “Bulbul” u ulici Hulusina koja će koštati više od 900.000 KM čime ćemo ovaj vrtić vratiti u funkciju,“ izjavio je tada načelnik Hadžibajrić.

Općina Stari Grad provela je sve procedure izbora izvođača radova koji je od ove sedmice na terenu. Radove izvodi firma Kol invest, a rok za završetak je 180 kalendarskih dana.  

Projekat finansiraju Općina Stari Grad Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS, a njegova vrijednost je 964.000 KM. U galeriji fotografija možete pogledati u kakvom je stanju trenutno ovaj objekat.