Ispunjen zahtjev građana: Uređuje se brana koja zaustavlja oborinske vode s Trebevića na Mahmutovcu

U toku je preventivno uređenje prostora oko tzv. brane na Mahmutovcu, koja ima za cilj sprječavanje oticanja oborinskih voda iz pravca Trebevića na obližnje kuće. Lokacija se čisti od korova, rastinja i šiblja koje je s vremenom naraslo, iako su ovakve akcije provođene i u prethodnim godinama.

Za održavanje ove lokacije nadležno je preduzeće KJP “Sarajevo šume“, ali je zbog velikog broja zahtjeva građana sa terena, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić donio odluku da za dobrobit stanovnika ovog naselja, preventivne radove izvede općinsko Odjeljenje za održavanje Aleje ambasadora, cestovnih pojasa i javnih površina. U razgovoru s građanima saznali smo da se ovim radovima rješava jedna od većih problema s obzirom da su njihove kuće u neposrednoj blizini i prijetila im je opasnost od zmija i glodara.

Uposlenici općinskog Odjeljenja za održavanje Aleje ambasadora, cestovnih pojasa i javnih površina tokom cijele ove sedmice kose travu, sijeku šiblje, nisko i visoko rastinje i korov. Radi se o većem zahvatu, pa će se radovi izvoditi i narednih dana.

 

Šta kažu mještani...

U obilasku radova na licu mjesta zatekli smo penzionerku Muniru Kolar, koja živi sama, a koliko pamti, Kolari su starosjedioci na Mahmutovcu koji tu žive duže od 200 godina. „Rođena samo ovdje i živim cijeli život tako da sam upoznata sa svim što se dešava u ovom naselju. Vjerujte mi, veliku zahvalnost dugujemo Općini i načelniku Hadžibajriću koji je dosta toga ovdje uradio: od sanacije zidova, ulica, uređenja naselja... Meni je sanirana krovna konstrukcija jer sam socijalna kategorija“, ispričala nam je Munira. Kada je u pitanju čišćenje lokacije u blizini njene kuće, kaže da su svi mještani svjesni da to nije nadležnost Općine ali da nemaju druge alternative nego se obratiti Općini za pomoć. „Ovdje je bilo strašno. Pasa lutalica je bilo toliko da nekada nismo mogli izaći iz kuća. Zbog tolikog rastinja zmije su počele da nam ulaze u kuće. Ovo uređenje koje radite je nešto ogromno za sve ove kuće ispod brane, ali i za cijelo naselje Mahmutovac“, ispričala je Munira.

Ništa manje zahvalan nije ni Elvis Bajraktarević, čija se kuća nalazi neposredno ispod brane. „Dosta je toga već urađeno i sad je puno bolje. Plašili smo se jer su se pojavile zmije. Hvala Općini koja je reagovala i pritekla nam u pomoć“, kazao je Bajraktarević.

Prema riječima Nermina Ikovića, vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad i stanovnika Mahmutovca, brana je sagrađena u periodu između 1965-1968. godine kako bi spriječila oborinske vode s Trebevića da izazivaju poplave i ugrožavaju stanovnike i njihove kuće, a duga je oko 120 metara. Služba civilne zaštite Općine Stari Grad i ranijih godina pokretala je projekte uređenja i čišćenja brane od nagomilanog otpada i mulja, ali i trave, šiblja i rastinja.