Odobreni projekti vrijedni 150.000 KM i 125.000 KM finansijske pomoći od Vlade FBiH

Image

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić i ministrica finansija u Vladi FBiH Jelka Miličević potpisali su ugovor kojim se Općini Stari Grad dodjeljuje ukupno 275.000 KM namijenjenih za finansijsku pomoć i realizaciju projekata. Od ovog iznosa 125.000 KM dodjeljuje se kao jednokratna finansijska pomoć budžetu Općine Stari Grad za ublažavanje posljedica korona virusa. Ostatak sredstava u iznosu od 150.000 KM bit će usmjeren na dva projekta.

„Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica napravila je projekte i aplicirala na Javni poziv za podnošenje prijava za sufinansiranje projekata od značaja za jedinice lokalne samouprave u FBiH. Oba projekta kojim smo aplicirali su prihvaćena tako da nam je odobreno 50.000 KM za uvođenje javne rasvjete na potezu Dariva-Kozija ćuprija i 100.000 za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u ulici Alifakovac veliki i ulicama Alifakovac, Maguda i Megara čikma,“ kazala je pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i mjesne zajednice Selma Velić.

Pojasnila je da se radi o velikim projektima gdje će biti potrebno sufinansiranje i ostalih nivoa i institucija. Konkretno, u projektu uvođenja javne LED rasvjete od Darive do Kozije ćuprije učestvovat će i JU Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, te Općina Stari Grad sredstvima iz ovogodišnjeg budžeta. “Za ovaj projekat u toku je izbor izvođača radova i očekujemo da uvođenje javne rasvjete počne najkasnije za mjesec dana,” pojasnila je Velić. Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u navedenim ulicama je mnogo kompleksniji i finansijski zahtjevniji projekat, te je za njegovu realizaciju potrebno osigurati i dodatna sredstva.