Načelnik Hadžibajrić ugostio najstarije građane Starog Grada - bajramski prijem i hedije

Načelnik Općine Stari Grad mr. Ibrahim Hadžibajrić okupio je danas neke od najstarijih stanovnika općine Stari Grad na bajramskom druženju i podjeli hedija.

„Bajram je praznik kada ne smijemo zaboraviti naše stare i dužni smo im odati poštovanje kakvo zaslužuju. Žao mi je što nismo mogli okupiti više građana danas, ali biće prilike i za to. Ovdje su naši devedesetogodišnjaci i osamdesetogodišnjaci koji su bili u mogućnosti danas da dođu jer ih zdravlje još dobro služi,“ kazao je načelnik Hadžibajrić.

Općina Stari Grad među svojim stanovnicima ima i stogodišnjake, a to su Ajka Poljak (106 godine) i Aziza Karić (105 godina) koje su nažalost slabo pokretne i nisu mogle prisustvovati današnjem prijemu, ali se svake godine povodom Dana Općine organizuje posjeta u njihovim domovima. Na ovaj način se želi skrenuti pažnja na starije osobe i njihove potrebe, te kontinuirana briga koju im je potrebno posvetiti.

A, bez obzira na godine današnji gosti se ne žale puno i s radošću dočekuju i ovaj Bajram. Najstariji među njima je profesor i stalni sudski tumač engleskog i njemačkog jezika, Derviš - Izet Riđanović sa Kovača koji ima 92 godine i pamti mnogo lijepih Bajrama. „Meni je svaki Bajram poseban, a najviše ih volim zbog omladine. Cijeli život sam radio sa mladom rajom i na njima svijet ostaje. Drago mi je da sam danas tu i što vidim da ima još dosta mojih vršnjaka koji su pokretni i vitalni kao i ja“, ispričao je Izet.

Dok je ulazio u zgradu Općine Izeta je prepoznala jedna od uposlenica Općine i ispričala: „Vjerovatno to ne znate, ali ovo je jedan veliki čovjek. To je čovjek koji osobama bez posla, učenicima i studentima prevodi bez naknade, znači savim besplatno. Ko to u današnje vrijeme radi? Niko...“.

Današnjem prijemu prisustvovao je i Esad Bašić koji ima 83 godine, a svoje dobro zdravlje kaže duguje svojim dobrim genima. „Dedo mi je živio 98 godina, bio je pokretan sve godine kao i ja sada. Živim sam, malo me noge bole, ali zato najviše krivim svojih 100 kilograma“, s osmjehom na licu ispričao je Esad.

Derviš Mahmutović je došao iz obližnje mjesne zajednice Mjedenica i ima 83 godine. Pamti ovu općinu i prije, ali kaže da je sada bolja nego ikad“ Stari Grad je najljepša i najbolja općina, meni ne treba bolja,“ ispričao je Dervo.

Na kraju druženja načelnik Hadžibajrić je prisutnima podijelio bajramske hedije, kao mali znak pažnje, te im zaželio da bajramske dane provedu u dobrom zdravlju i raspoloženju sa svojim porodicama.