Petrakijina ulica krije najljepše austrougarske vile, a uskoro će je krasiti i novi asfalt

Stari Grad je kulturno-historijsko jezgro Sarajeva i u sebi baštini brojne ljepote, tradiciju i duh starih vremena. Među mnogim ulicama ove lijepe općine danas izdvajamo ulicu Petrakijina koja u sebi krije neprocjenjivo historijsko blago: kompleks vila iz austougarskog perioda.

U periodu 1903. i 1904. godine, u Petrakijinoj ulici, na uzvišenju koje se nalazi iznad ulice Niže banje izgrađene su četiri reprezentativne stambene vile (vila Mandić, vila Heinricha Raithera, vila Hermine Radisch i vila Forstratha Miklaua). Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2009. godine ovaj kompleks vila proglasila nacionalnim spomenikom.

Kvalitet života stanovnika ove ulice, kao i ljepota i vrijednost ovih vila sasvim sigurno će dobiti na značaju sanacijom ulice Petrakijina koju je općina Stari Grad počela prošle sedmice. Novi asfalt postavit će se na dužini od 220 metara, a iz nadležne Službe za investicije i komunalne poslove potvrdili su da sutra počinje postavljanje ivičnjaka u ovoj ulici. Završetak radova očekuje se do kraja ovog mjeseca.

No, sanacija ulice Patrakijina nije jedini projekat kojim je uljepšano ovo naselje. Na samom početku ulice u maju ove godine završena je restauracija Muzičke akademije koja je također nacionalni spomenik, a kojoj je zahvaljujući zalaganju Općine Stari Grad i podršci drugih donatora vraćen nekadašnji sjaj, ali i funkcionalnost koja je važna za odvijanje nastavnih procesa.

Ne smijemo zaboraviti ni projekat uređenja stepeništa Niže banje koje vodi do jedne od ovih vila, a koja je kasnije pretvorena u Olimpijski muzej Sarajevo. Općina Stari Grad je prije dvije godine sufinansirala rekonstrukciju ovog stepeništa koje je koštalo više od 100.000 KM.

Petrakijina ulica od Muzičke akademije i ulice Pehlivanuša vodi pravcem istok – zapad do vrha stepeništa Niže banje, nakon čega skreće na sjever i ide do ulice Mehmed-paše Sokolovića.Od 1904. se zvala Petrakijina, po trgovcu albanskog porijekla i tadašnjem podnačelniku Sarajeva Petru Petroviću, zvanom Petrakija. Po naučniku Nikoli Tesli ime je dobila 8. juna 1948. godine, a originalni naziv joj je vraćen 24. augusta 1993. godine. U vilu Mandić, izgrađenu po projektu Karla Paržika za advokata i političara Nikolu Mandića, smješten je 1984. Olimpijski muzej Sarajevo.