Srebrenica: Da se nikad ne zaboravi i nikad nikom ne ponovi!

Image

Komemoracijom žrtvama genocida, prigodnim programom i klanjanjem dženaze za devet žrtava genocida, Srebrenica ali cijela Bosna i Hercegovina će i ovog 11 jula obilježiti godišnjicu najstrašnije tragedije i najstavičnijeg zločina počinjenog u ovom gradu 1995. godine, u kojem je stradalo 8372 ljudi.

Danas je u Potočarima predviđen i prigodan program, tokom kojeg će se videoporukom obratiti brojni državnici, bivši i sadašnji, zvaničnici evropskih i mnogih drugih međunarodnih institucija. Između ostalih, na obilježavanju će se obratiti i bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton, princ od Walesa Charles, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan, princ Kraljevine Saudijske Arabije Faisal bin Farhan Al-Saud, glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz i brojni drugi ugledni svjetski i domaći zvaničnici.

Poruka koja će i danas biti upućena iz Srebrenice je „Da se nikad ne zaboravi i nikad nikom ne ponovi“. Jedan od stubova našeg kolektivnog pamćenja i očuvanja sjećanja na sve ono što se desilo u Srebrenici je Memorijalni centar Potočari čiji rad finansijski pomaže i Općina Stari Grad. Na prijedlog općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića u ovogodišnjem budžetu Općine Stari Grad planirana su sredstva u iznosu od 50.000 KM za podršku radu Memorijalnog centra Potočari. U te svrhe u decembru prošle godine potpisan je i Memorandum o razumijevanju, a polovina ovih sredstava već je uplaćen Memorijalnom centru Potočari. Osim toga, sredinom februara ove godine Općina je pomogla i novootvorenu biblioteku Memorijalnog centra Potočari donacijom 1.000 knjiga koje su obezbijedili Općina Stari Grad i učenici osnovnih škola u ovoj općini i Zavodu Mjedenica.

Prethodnih godina u Potočarima se, u vrijeme obilježavanja godišnjica genocida u Srebrenici, svake godine okupljalo od 25.000 do 50.000 ljudi. Zbog pandemije korona virusa ove godine taj broj bit će znatno manji, sadržaji su reducirani kao i broj učesnika. Marš mira koji svake godine predvode preživjeli Srebreničani koji u dužini od 100 kilometara prolaze put kojim su 1995. bježali muškarci od Vojske Republike Srpske, ove godine činile su grupe od 50 i manje učesnika. Pored učesnika Marša mira, u Potočare su stigli i učesnici Moto maratona Srebrenica 2020. Oko tri stotine učesnika stiglo je iz Bihaća uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.

Iako će obilježavanje godišnjice genocida proći u drugačijim okolnostima, poruke mira i upozorenja ostat će iste – da se nikome i nikada više ne ponovi zločin genocida kakav su Vojska i policija RS-a počinile nad Bošnjacima „Zaštićene zone“ Ujedinjenih naroda Srebrenica, u julu 1995. godine.

U Memorijalnom centru Potočari u prethodnih 19 kolektivnih dženaza ukopano je 6.610 žrtava genocida. Prva kolektivna dženaza obavljena je 31. marta 2003. godine, kada je ukopano 600 žrtava. Duga dženaza je te godine obavljena 11. jula. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 nestalih Srebreničana.