Ulica Petrakijina: Uklonjen stari asfalt

Uklonjen je stari oštećeni asfalt što je bitan dio projekta sanacije ulice Petrakijina. Iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine kazali su: „Trenutno smo u fazi mašinskog uklanjanja ivičnjaka i kolnika“. Ovi radovi izvode se na području mjesne zajednice Ferhadija, a riječ je o kompletnoj ulici ukupne dužine 220 metara.

Radovi u ovoj ulici su dio velikog projekta Općine Stari Grad i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo koji obuhvata sanaciju još 11 ulica u Starom Gradu za šta je planirano više od 1,4 miliona KM. Sljedeće faze projekta uključuju ugradnju tamponskog materijala, čišćenje slivnika i međuslivničkih veza sa ispiranjem cjevovoda, izdizanje šahtova, šibera i rešetki na potrebnu visinu i na kraju izrada dva sloja asfalta. Također u planu je i vraćanje sve prethodne horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, kao i postavljanje vibracionih traka za smirivanje saobraćaja kod škole.

Ovdje je riječ je o jako frekventnoj saobraćajnici u kojoj se nalaze institucije poput Prve bošnjačke gimnazije i Olimpijskog muzeja, koji se obnavlja, a ulica povezuje starogradsko jezgro sa poznatim naseljem Mejtaš. Stoga se mole građani za razumijevanje za vrijeme trajanja ovog projekta, te se apeluje da ne parkiraju svoja vozila u ovoj ulici.

Pored ulice Petrakijina, ovim projektom su planirani radovi sanacije i ulice Hasana Kaimije koja je u toku (http://starigrad.ba/v2/vijest.php?id=9795) i ulice Vareška koja je završena prošlog mjeseca (http://starigrad.ba/v2/vijest.php?id=9737). Sanacija sve tri ulice koštat će oko 303.000 konvertibilnih maraka, a izvodit će ih firma 'ADO - TRANS' iz Visokog.